BiH
0

Bajram-namaz klanjan u svim džamijama u BiH

FENA/Anadolija/Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Sarajevo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U džamijama i mesdžidima širom BiH te u dvorani sarajevske Skenderije jutros je klanjan Bajram-namaz, a centralna bajramska svečanost je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Tradicionalni bajramski program u Gazi Husrev- begovoj džamiji jutros je počeo u 5 sati 10 minuta klanjanjem sabah-namaz. Bajram-namaz je imamio i bajramsku hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Vjernici su ispunili prostor u i oko te izvan harema Gazi Husrev-begove džamije. Reis Kavazović se u svojoj prvoj hutbi u svojstvu poglavara Islamske zajednice BiH fokusirao na vjerski i moralni odgoj koji se ne mogu zamisliti bez životnog primjera Muhameda s.a.v.s. Bitna odrednica hutbe bio je nadolazeći popis stanovništva u BiH, važna zadaća koju treba da izvršimo kao obavezu prema zemlji i domovini.

"BiH je zemlja svojih naroda koji imaju svoj jezik, ime, jezik, tradiciju i kulturu. Naše ime je Bošnjak, a naš jezik bosanski i njime prenosimo i gradimo svoju kulturu i tradiciju", istakao je Kavazović.

On je naglasio da je BiH domovina svih njenih građana.

"O zemlji valja brinuti, domovinu treba voljeti, a državu izgrađivati. Zbog toga smo osjetljivi na sve čime se ugrožava naša zemlja, narod i domovina", rekao je Kavazović, dodavši:

"Bošnjaci su hrabar i ponosan narod, plemenit i širokogrudan, svjestan svoje samosvjesnosti i svog identiteta. Kao takvima valja nam se upisati na listu naroda ove zemlje. Učinimo to kao narod koji je svjestan sebe, svog jezika, svoje vjere i tradicije. To je naš dug prema našoj zemlji i našim precima koji su sačuvali njeno ime i naše trajanje u povijesti".

Klanjanje Bajram-namaza u Skenderiji organizirao je Medžlis Islamske zajednice Sarajevo i Muftijstvo sarajevsko. Bajram-namaz predvodio je muftija sarajevski Husein ef. Smajić. Dvorana "Mirza Delibašić" svake godine bude ispunjena vjernicima i klanjanje namaza u Centru Skenderija postaje tradicija.

Hiljade vjernika u Čaršijskoj džamiji u Zenici

Klanjanjem Bajram-namaza u Čaršijskoj džamiji u Zenici nekoliko hiljada Zeničana dočekalo je najveći muslimanski praznik.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica, Jakub ef. Salkica, u bajramskoj hutbi pažnju je skrenuo na kontinuirani ibadet prema Allahu, te širenje radosti prema rodbini, prijateljima i komšijama.

"Draga braćo iza nas je ramazan, mjesec milosti i oprosta, mjesec ibadeta, koji je krunisan ovim Bajramom. Nijedan musliman nije razumniji i prisebniji kao u mjesecu ramazanu. Protekli mubarek dani bili su prilika da se obavežemo u nastavljanju sa ibadetom jer je Muhammed s.a.v.s. rekao da su Allahu najdraža djela koja se stalno rade", kazao je Salkica.

Imam Čaršijske džamije u Zenici Enes ef. Beganović poručio je da se Bajram provede u tradiciji Bošnjaka, a ne na one načine koji su suprotni njima.

"Provedimo ove mubarek dane Bajrama u bošnjačkoj tradiciji, budimo svjesni Allahove milosti i njegove nagrade", poručio je Beganović.

Nakon klanjanja Bajram-namaza uslijedilo je međusobno čestitanje među vjernicima u Zenici, a potom su odlučili da popiju i bajramsku kafu u obližnjim ugostiteljskim objektima.

Nakon 21 godine prvi Bajram-namaz u banjalučkoj Ferhadiji

U banjalučkoj džamiji Ferhadija je jutros, prvi put nakon 1993.godine, klanjan Bajram-namaz.

Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić pozvao je u bajramskoj hutbi vjernike da budu solidarni sa svim ljudima te da se zalažu za toleranciju i dobre međuljudske odnose.

"Danas smo klanjali prvi Bajram-namaz, istina u malo otežanim uslovima jer se Ferhadija još obnavlja i skele su još tu, ali one su nam bile i dodatna potpora, kao i veliki broj vjernika", rekao je muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić.

U zidinama Ferhadije, čija je obnova još u toku, također je ranije klanjan Bajram namaz, dva puta džuma i tri puta teravih namaz tokom dva ramazana.

Muftija Čamdžić očekuje da će se iduće godine Bajram-namaz klanjati u potpuno obnovljenoj Ferhadiji, iako su trenutno radovi otežani, jer nedostaje novaca, ali se i nada da će ta pomoć ipak stići.

U bajramskoj hutbi banjalučki muftija je pozvao vlasti da rade na održivom povratku, ali i pomognu onima koji žele da se vrate u svoje prijeratne domove.

"Povratak nije završen", kazao je Čamdžić, koji je također pozvao vjernike Bošnjaka da se odazovu popisu stanovništva.

Bošnjake je pozvao da uz svoju vjeru poštuju i sve druge ljude, bez obzira na vjeru, naciju i kulturu.

"BiH je stoljećima bila poznata po tome da su ovdje svi živjeli zajedno. S čvršćom vjerom bit će i više tolerancije i dobrih međuljudskih odnosa, a ne mržnje, koja ugrožava zdravo društvo i moralnu zajednicu", kazao je muftija banjalučki .

Pozvao je nadležne u Ministarstvu prosvjete i kulture u RS, da od naredne školske godine omoguće nacionalnu grupu predmeta i učenicima Bošnjacima u RS, jer je to i elementarno i zakonsko pravo.

Također, ponovio je da očekuje da najesen banjalučke vlasti izdaju dozvolu Islamskoj zajednici u Banjoj Luci za izgradnju medrese, jer jedino u Banjalučkom muftiliku nema vjerske škole.

"Ako nam se se to ne dozvoli bit će to znak da postoji diskriminacija i da nema jednakopravnosti, a u to nećemo da vjerujemo", kazao je muftija Čamdžić.

Tuzlanski muftija pozvao vjernike da se vrate tradiciji

Hiljade vjernika jutros su ispunili džamije na području Muftiluka tuzlanskog, a centralna bajramska svečanost upriličena je u Prinčevoj džamiji gdje je Bajram-namaz predvodio tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

Muftija Fazlović je vjernike još jednom podsjetio na značaj ramazana, a pozvao je vjernike da Bajram obilježe na tradicionalan način i u krugu porodica. Dio bajramskih obraćanja imama u tuzlanskim džamija iskorišten je i za ukazivanje na važnost jedinstva među muslimana, ali i o značaju predstojećeg popisa stanovništva u BiH. Govoreno je o pojmu Bošnjak, vjerskom i nacionalnom identitetu.

Poslije višegodišnje obnove jutros je klanjan Bajram-namaz i u Turalibegovoj džamiji, ali i u džamiji Tušanj koja je nedavno otvorena.

Poslije Bajram-namaza, međusobnih čestitki, vjernici su se uputili ka tuzlanskim mezarjima, a u prijepodnevnim satima mnogi od njih će organizovati porodične ručkove i posjete porodici i familiji.

Bajram-namaz klanjan u novoj Gradskoj džamiji u Bihaću

Centralna bajramska svečanost za područje Unsko-sanskog kantona (USK) održana je jutros po prvi put u novoj Gradskoj džamiji u Bihaću, a prisustvovalo joj je oko 1 200 vjernika.

Klanjanje je predvodio i bajram namaz imamio bihaćki muftija Hasan ef. Makić, koji je ukazao na značaj i važnost posta te svetog mjeseca Ramazana.

"Molim Allaha dž.š. da bajramske dane provedemo u zdravlju, rahatluku, međusobnoj ljubavi, posjetama i darivanjima“, kazao je muftija Makić.

Nakon klanjanja Bajram-namaza, bihaćki muftija čestitao je svima Ramazanski bajram i pozvao ih da sutra, na Dan šehida, obiđu šehitluke i svoju sreću zbog Bajrama podijele sa šehidima.

Uputio je poziv vjernicima da dođu i na temelj gradske džamije u Bihaću u subotu, trećeg dana Bajrama. Naime, iako je u njoj klanjan Bajram-namaz, džamija još nije završena. Nedostaje još oko 200.000 KM, pa je muftija zamolio sve one koji mogu da pomognu njenju izgradnju.

Bajram-namaz jutros je klanjan i u svim drugim džamijama na području USK-a.

Bajram-namaz klanjan u svim brčanskim džematima

Bajram-namaz klanjan je u svim brčanskim džematima, a u Bijeloj džamiji predvodio ga je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko distrikta Mustafa efendija Gobeljić.

On je u svojoj bajramskoj hutbi podsjetio vjernike na značaj ramazanskih ibadeta i radost koju svaki vjernik treba osjećati nakon mjeseca posta i odricanja.

"Velika je radost osvjedočiti se pred sobom i drugima u mogućnost vladanja i kontrolisanja strasti i nagona. Nada u milost i nagradu Allaha dž.š. jedan je od najvećih razloga zbog kojeg je Bajram radost naših duša", kazao je Gobeljić.

Glavni imam je naglasio da se Bajramu treba radovati zbog toga što je to porodični praznik muslimana koji u njemu dijele bajramsko ushićenje sa komšijama, prijateljima i rodbinom.

Gobeljić je dodao da čovjek ne može živjeti u miru s Bogom a ne ostvariti mir s ljudima.

Stoga je Bajram prilika da pokažemo svu ljepotu i raskoš naših srca i da ih širom otvorimo za sve ljude dobre volje i iskrenih namjera.