{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bošnjaci Turske opremili informatičke kabinete u tri bh. grada

Klix.ba
18.2.2015. u 10:53
0
38
Bošnjaci Turske opremili informatičke kabinete u tri bh. grada
0
Predsjednik Udruženja "Izmirli Bosnaklar Dernegl" (Bošnjaci Izmira) Hamza Yavuz u pratnji predsjednice Udruženja "Balkader Bursa" Hajrije Kosova, guvernera regije Bornova dr. Kadri Canana, koordinatora Elmedina Zukovića te delegacije Svjetskog bošnjačkog kongresa na čelu sa generalnim sekretarom dr. Tarikom Kurbegovićem prethodnih dana posjetili su Zavidoviće, Kalesiju i Srebrenicu u cilju opremanja informatičkih kabineta osnovnih škola tih područja.
Svečani prijem delegacije upriličili su u Zavidovićima načelnik općine Suad Omerašević, direktor Osnovne škole "Kovači" Mithat Mujanović, u Kalesiji načelnik Salmir Avdibašić i direktor OŠ "Memići" Rahman Makalić, te u Srebrenici načelnik Ćamil Duraković i Marinko Backović, direktor "Prve osnovne škole Srebrenica".

Tokom posjete predsjednik Udruženja Bošnjaka iz Izmira Hamza Yavuz istakao je da potječe sa ovih prostora, da mu je pola srca u Bosni i da je najbolja investicija ulagati u obrazovanje. Naglasio je da zajedničke aktivnosti poput ovakvih projekata imaju za cilj ujedinjavanje Bošnjaka.

Guverner regije Bornova dr. Kadri Canan izrazio je zadovoljstvo regije koja je podržala ovaj projekat i želju za nastavkom saradnje širom Bosne i Hercegovine.

"Prošle godine u ime Svjetskog bošnjačkog kongresa posjetili smo udruženja Bošnjaka u Turskoj (Bursa) gdje su nam kazali da događaj vraćanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1992. godine nije bio značajan samo za Bošnjake u BiH nego i za Bošnjake Turske.Upravo taj događaj je potakao bošnjački narod u Turskoj da počne osnivati bošnjačka udruženja, tako da danas imamo na desetine udruženja Bošnjaka u Turskoj koja su u početku bila zadužena za očuvanje kulture i tradicije tamošnjih Bošnjaka. Danas je jedno od najaktivnijih Udruženje 'Izmirli Bosnaklar Dernegl' na čelu sa predsjednikom Hamzom Yavuzom. Ovaj događaj pokazuje da ta udruženja dolaze da pomognu Bošnjake u BiH i rade na jačanju veza između Bošnjaka u domovini, i veze domovine i Turske", kazao je generalni sekretar SBK dr. Kurbegović.

U realizaciji projekta opremanja informatičkih kabineta poseban doprinos pružilo je Udruženje "Balkader Bursa" na čelu sa predsjednicom Hajrijom Kosova koja je ovom prilikom istakla da je šestomjesečni rad na projektu uspio donijeti radost na licima djece bh. škola.

Delegacija je zvanično posjetila i Svjetski bošnjački kongres gdje ih je dočekao emeritus dr. Mustafa Cerić koji je ovom prilikom predstavio aktivnosti Kongresa i izrazio nadu u jačanje veza Bošnjaka Balkana kroz dalje zajedničke projekte.

U znak zahvalnosti, Cerić je prisutnima darovao cvijet "Sjećanje" uz pojašnjenje o njegovoj simbolici koja čuva od zaborava stradanje bošnjačkog naroda, navodi se u saopćenju za javnost Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: