Kultura
20

Umjetnici iz Kazahstana, Kirgistana i Turske Goraždanima predstavili tradicionalne pjesme

Piše: E.A.
Goraždani su prvi u BiH imali priliku uživati u tradicionalnom muzičkom koncertu turskog svijeta u izvedbi Orkestra narodnih melodija “Sazgen Sazy” iz Kazahstana, u pratnji orkestra narodnih instrumenata i umjetnika iz Kazahstana, Kirgistana i Turske.

Sala u Centru za kulturu gdje je održan koncert bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a publika je uživala u izvedbama ansambla "Sazgen Sazy".

Oni su izveli najraznovrsnije kompozicije i tradicionalne narodne hitove iz ovih zemalja, a izveli su i bosansku sevdalinku "Kad ja pođoh na Bembašu".

Publici u Goraždu ansambl je predstavio i tradicionalne instrumente uz koje su umjetnici izveli solističke tačke predstavljajući tako prijateljske zemlje iz kojih dolaze, svoju tradiciju i kulturu.

Koncert je organiziran zahvaljujući općinama Goražde i Kećioren, te Turskoj agenciji za međunarodni razvoj i saradnju.

Dugogodišnje prijateljstvo između Goražda i općina iz Turske rezultiralo je između ostalog i time da članovi ansambla nisu željeli propustiti priliku za gostovanje u gradu na Drini.

Koncertu je prethodio susret zvaničnika općine i BPK Goražde sa delegacijom iz Turske koju su predvodili pomoćnici načelnika općine Kećioren Semih Kanibir i Mustafa Arac, te generalni sekretar Međunarodne turske kulturne organizacije Turksoy Firat Purtas.

Zajedno sa premijerom BPK Goražde Emirom Okovićem, ministrom kulture Damirom Žugom te načelnikom općine Muhamedom Ramovićem, gosti iz Turske položili su cvijeće na Spomen-obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995.

Tokom susreta razgovarano je o projektima koji će se zajednički realizirati.

"Oni su potvrdili izgradnju mini dvorane u Rasadniku a potencirao sam projekat izgradnje i potpune rekonstrukcije Trga branilaca u Goraždu, zajedno sa mostom i dobili smo obećanje za realizaciju tog projekta. Mislim da će arhitekt iz Turske vrlo brzo biti u Goraždu da predlože rješenje za uređenje tog dijela grada. Prihvaćena je i ideja da i Goražde bude uključeno u asocijaciju Turksoyja i da i naši mladi folkloristi, muzičari, umjetnici budu u ovoj asocijaciji, te tako širom svijeta predstavljaju našu zemlju i naš grad u organizaciju Turksoy", istakao je načelnik Muhamed Ramović.

Gosti iz Turske su veoma zainteresirani za podršku gradu na Drini u vidu izgradnje turske kapije, svojevrsnog spomen-obilježja, na mjestu gdje je turska vojska 1463. godine prešla Drinu i ušla u Bosnu.

"Nama je stalo da kulturu i običaje Turske upoznaju i naši građani. Na prijedlog načelnika dogovorili smo posjete privrednika dvije zemlje",naglasio je u izjavi za medije ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde, Damir Žuga.

Gosti iz Turske najavili su brojne aktivnosti.

"Nastavit ćemo saradnju na svakom polju. Očekujemo da će ove veze biti jače i da će naši zajednički projekti ugledati svjetlo dana. Zato što nam je Goražde, kao grad sa svojom prirodnom ljepotom i takvom historijom, naš bratski grad", kazao je Semih Kanibir zamjenik načelnika bratske Općine Kećiorena.