{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Goražde: Neophodna zakonska rješenja za iskorak na polju očuvanja kulturnog naslijeđa

17.4.2015. u 17:49
2
4
Goražde: Neophodna zakonska rješenja za iskorak na polju očuvanja kulturnog naslijeđa
2
Na inicijativu Udruženja "Kulturna baština" BPK Goražde, Ministarstvo obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta organizovalo je širi sastanak o temi "Kultura i kulturno naslijeđe" kojem su prisustvovali svi koji mogu pokrenuti aktivnosti na unaprjeđenju ove oblasti.
Međutim, bez donošenja neophodnih zakonskih rješenja teško je očekivati važniji iskorak na planu kulture i zaštite kulturnog naslijeđa na prostoru kantona, a time i značajnije efekte ne samo u ovoj oblasti već i u promociji turizma.

Zajednička je ocjena da je neophodno obezbjediti propise i pravne pretpostavke kako bi se bitnije uredila ova oblast. Tako je potrebno donijeti Zakon o kulturnim dobrima na području kantona što, kako je istaknuto, uz pomoć analiza koje je uradilo i prezentovalo udruženje Kulturna baština, neće biti problem. Mnogo veći izazov u finansijskom smislu bit će donošenje Zakona o zaštiti kulturnog naslijeđa.

"Složili smo se da ćemo, s obzirom na to da program vlade nije definisao da to možemo uraditi u ovoj godini, pripremiti donošenje tog zakona za narednu godinu kako bi imali efekte u oblasti zaštite kulturnog naslijeđa jer definitvno je riječ o velikom bogatstvu koje podrazumijeva preko 200 lokaliteta, a do prije nekoliko godina na mapi smo imali ucrtanih svega šest. Treba odati priznanje udruženju koje je uradilo izuzetan posao na volonterskoj osnovi i po meni je ovo udruženje broj jedan u BPK", kazao je Damir Žuga, resorni ministar.

On najavio je da će uložiti napore kako bi Zakon o zaštiti kulturnog naslijeđa BPK-a Goražde bio donesen u narednoj godini.

"Razgovarali smo i o formiranju Registra kulturnih dobara. Ovo udruženje nam je u velikoj mjeri to olakšalo, jer ove godine završavaju sa lociranjem svih kulturnih dobara na području našeg kantona", ističe Žuga.

Vođeni su razgovori i o inicijativi rukovodstva općine Foča u FBiH u vezi organizacije okruglog stola na temu uloge i značaja Osmanlija na području Ustikoline iz ugla kulturnog turizma. Ideja je proistekla nakon nedavne posjete ambasadora Turske i predstavnika TIKA-e toj općini.

Na okrugli sto narednog mjeseca biće pozvani predstavnici turističkih zajednica i agencija iz Kantona Sarajevo kada će biti organizovana i prezentacija kulturnog dobra u BPK koje ostaje po strani brojnih posjeta turista drugim bh sredinama.

"Naš cilj je i da turisti koji dolaze u BiH posjete i naše lokalne zajednice, a vjerujemo da ćemo uspjeti obogatiti turističku ponudu kroz regulisanje zakona iz oblasti kulturnog naslijeđa", istakao je Žuga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: