{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Goražde: Neophodna zakonska rješenja za iskorak na polju očuvanja kulturnog naslijeđa

17.4.2015. u 17:49
2
4
Goražde: Neophodna zakonska rješenja za iskorak na polju očuvanja kulturnog naslijeđa
2
Na inicijativu Udruženja "Kulturna baština" BPK Goražde, Ministarstvo obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta organizovalo je širi sastanak o temi "Kultura i kulturno naslijeđe" kojem su prisustvovali svi koji mogu pokrenuti aktivnosti na unaprjeđenju ove oblasti.
Međutim, bez donošenja neophodnih zakonskih rješenja teško je očekivati važniji iskorak na planu kulture i zaštite kulturnog naslijeđa na prostoru kantona, a time i značajnije efekte ne samo u ovoj oblasti već i u promociji turizma.

Zajednička je ocjena da je neophodno obezbjediti propise i pravne pretpostavke kako bi se bitnije uredila ova oblast. Tako je potrebno donijeti Zakon o kulturnim dobrima na području kantona što, kako je istaknuto, uz pomoć analiza koje je uradilo i prezentovalo udruženje Kulturna baština, neće biti problem. Mnogo veći izazov u finansijskom smislu bit će donošenje Zakona o zaštiti kulturnog naslijeđa.

"Složili smo se da ćemo, s obzirom na to da program vlade nije definisao da to možemo uraditi u ovoj godini, pripremiti donošenje tog zakona za narednu godinu kako bi imali efekte u oblasti zaštite kulturnog naslijeđa jer definitvno je riječ o velikom bogatstvu koje podrazumijeva preko 200 lokaliteta, a do prije nekoliko godina na mapi smo imali ucrtanih svega šest. Treba odati priznanje udruženju koje je uradilo izuzetan posao na volonterskoj osnovi i po meni je ovo udruženje broj jedan u BPK", kazao je Damir Žuga, resorni ministar.

On najavio je da će uložiti napore kako bi Zakon o zaštiti kulturnog naslijeđa BPK-a Goražde bio donesen u narednoj godini.

"Razgovarali smo i o formiranju Registra kulturnih dobara. Ovo udruženje nam je u velikoj mjeri to olakšalo, jer ove godine završavaju sa lociranjem svih kulturnih dobara na području našeg kantona", ističe Žuga.

Vođeni su razgovori i o inicijativi rukovodstva općine Foča u FBiH u vezi organizacije okruglog stola na temu uloge i značaja Osmanlija na području Ustikoline iz ugla kulturnog turizma. Ideja je proistekla nakon nedavne posjete ambasadora Turske i predstavnika TIKA-e toj općini.

Na okrugli sto narednog mjeseca biće pozvani predstavnici turističkih zajednica i agencija iz Kantona Sarajevo kada će biti organizovana i prezentacija kulturnog dobra u BPK koje ostaje po strani brojnih posjeta turista drugim bh sredinama.

"Naš cilj je i da turisti koji dolaze u BiH posjete i naše lokalne zajednice, a vjerujemo da ćemo uspjeti obogatiti turističku ponudu kroz regulisanje zakona iz oblasti kulturnog naslijeđa", istakao je Žuga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: