BiH
0

Bošnjaci pokreću ocjenu ustavnosti potvrde Radmanovićevog veta

FENA
Delegati bošnjačkog kluba u Vijeću naroda RS-a zatražit će od Ustavnog suda RS-a ocjenu ustavnosti odluke Narodne skupštine RS-a vezano za potvrđivanje stava člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića po kojem je Odluka Predsjedništva BiH od 11. aprila destruktivna i štetna po vitalne interese RS-a, potvrdio je predsjednik ovog kluba Edin Ramić.

Skupština RS-a je 23. aprila dvotrećinskom većinom potvrdila Radmanovićev stav da je za RS destruktivna i štetna Odluka Predsjedništva BiH kojom se zahtijeva da Republika Srbija ispoštuje obaveze prema BiH koje proizilaze iz Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Tom odlukom Predsjedništva za koju su glasali bošnjački i hrvatski član Haris Silajdžić i Željko Komšić od Srbije se traži i da bez odgađanja uhapsi sve osobe optužene za zločin genocida koje se nalaze na njenom teritoriju i da ih isporuči Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju te da kazni sve ostale osobe koje su učestovale u genocidu u BiH i koje se nalaze pod nadležnošću Republike Srbije.

Nakon što je usvojena u Skupštini RS-a Odluka o potvrdi Radmanovićevog veta nije bila upućena na izjašnjavanje Vijeću naroda RS-a zbog čega su svoje protivljenje izrazili bošnjački delegati.