|

Bošnjaci iz Vrbanjaca podnijeli žalbe Obudsmenu za djecu RS

Bošnjaci iz Vrbanjaca podnijeli žalbe Obudsmenu za djecu RS
30
F
FENA
9.12.2013. u 18:11
7
komentara
30

dijeljenja
Bošnjaci iz Vrbanjaca podnijeli žalbe Obudsmenu za djecu RS Škola u Vrbanjcima
Roditelji iz Vrbanjaca pojedinačno su podnijeli žalbe Ombudsmenu za djecu RS i tužbu opštinskom sudu u Kotor Varošu protiv škole i Ministarstva prosvjete RS zbog diskriminacije.
Roditelji bošnjačke djece iz povratničke zajednice, koji nastavljaju bojkot nastave u ovom mjestu već tri mjeseca, pozvali su Ombudsmena za djecu RS da preduzme mjere i utvrdi kršenje prava djeteta zagarantiranih Ustavom RS-a.

Pozivaju se u saopćenju i na nadležnost institucije Ombudsmena za djecu RS, da prati usklađenost zakona i drugih propisa u RS, koji se odnose na zaštitu prava djeteta s odredbama Ustava RS-a, Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i drugih međunarodnih dokumenata koji se odnose na zaštitu prava i interesa djeteta.

Naglašavaju da je žalba podnesena zbog činjenice da djeci iz bošnjačke povratničke zajednice nije osigurano pravo na korištenje maternjeg jezika, te da je cijela praksa, kao i sam nastavni plan i program za osnovno obrazovanje RS-a, diskriminatoran te ne obuhvata prava zagarantirana pripadnicima "nevećinskih konstitutivnih naroda“.

Pozvali su roditelje iz 20 škola u RS-u, gdje se formalno odvija nastava za tzv. "nacionalnu grupu predmeta", da se pridruže borbi za zaštitu ljudskih prava, posebno imajući u vidu najavu ministra prosvjete i kulture da će poništiti sporazum o pravima đaka povratnika.

Naglašavaju da problem, koji je danas problem Vrbanjaca i Konjević- Polja, ukoliko cijeli obrazovni sistem RS-a ne prođe temeljitu reformu, narednog septembra može postati problem u svim školama od Kozarca do Srebrenice.

"Nakon što smo iscrpili sve mogućnosti dogovora i razgovora sa predstavnicima škole i Ministarstvom i nakon što naši zahtjevi nisu naišli na razumijevanje kod nadležnih organa, naš advokatski tim, kojeg smo angažovali da nas brani pred općinskim sudom u Kotor Varošu, a kojem je škola već uputila zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv nas roditelja, pripremio je i predao tužbu protiv Ministarstva prosvjete RS-a i Osnovne škole "Sveti Sava“ u Kotor Varošu zbog diskriminacije koja se provodi nad našom djecom u spomenutoj školi i očekujemo vrlo brzo da sud poduzme prve korake kako bi bila zaustavljena diskriminacija naše djece", navode roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...