Nema dogovora
32

Bosna i Hercegovina ulazi u april bez formiranih vlada na nivou države i entiteta FBiH

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Novi sazivi vlada na nivou države Bosne i Hercegovine i njenog entiteta FBiH neće biti formirani ni do kraja marta ove godine. Bosanskohercegovački lideri ponovo su se pokazali preoptimističnim s obzirom na to da su ranije poručivali kako će u trećem mjesecu biti završen proces imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH.

"Ostaje da se definiše i konsoliduje bošnjačka politička struktura na nivou institucija BiH. Imajući u vidu da se posljednjih nekoliko dana sve to iskristalisalo, vjerujem da ćemo naredni mjesec imati novi sastav Vijeća ministara BiH", izjavio je 13. februara 2019. godine predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Krajem februara slična očekivanja izrazio je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji je ocijenio da je sasvim izvjesno da će izbor novog saziva državne izvršne vlasti biti završen u martu ove godine.

Lider HDZ-a i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragan Čović bio je još optimističniji u svojim izjavama da bi Vijeće ministara BiH trebalo biti formirano do kraja januara 2019. godine.

Situacija u FBiH još komplikovanija

O formiranju vlasti na nivou entiteta Federacija BiH skoro se i ne govori s obzirom na to da su procedure izbora federalne izvršne vlasti znatno komplikovanije od procedura izbora državne vlade. Naime, u FBiH potrebno je prije svega iskristalisati većinu u Parlamentu FBiH, a koja još uvijek nije jasno definisana, zatim izvršiti izbor predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, nakon toga imenovati premijera i u konačnici imenovati novi saziv Vlade FBiH.

Sav ovaj proces moraju potvrditi oba doma Federalnog parlamenta za razliku od imenovanja predsjedavajućeg, ministara i zamjenika ministara Vijeća ministara BiH, a koje imenuje samo Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u kojem SDA, HDZ i SNSD zajedno sa satelitima imaju potrebnu većinu.

Proces izbora vlasti na nivou države BiH i entiteta FBiH tekao je mnogo brže prije četiri godine kada su za predsjednike vlada predloženi Denis Zvizdić i Fadil Novalić. Naime, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH još 11. februara 2015. godine potvrdio je Zvizdića kao mandatara za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH, dok je SDA još sredinom decembra 2014. godine odlučila da će kandidat za premijera FBiH biti Fadil Novalić.

Ministri i zamjenici u Vijeću ministara BiH, kao i ministri u Vladi FBiH, potvrđeni su 31. marta 2015. godine, što znači da su i država i FBiH ušle u april s konstituisanim sazivima izvršne vlasti. Do sredine marta 2015. godine bila su poznata i imena svih kandidata za ministre u Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH, dok se u ovom trenutku uopće ne govori o imenima osim o imenu Zorana Tegeltije, potencijalnog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Problem komisija na državnom nivou

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine do 15. decembra 2018. godine trebalo je imenovati novog mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, što nije učinjeno. Na ovaj način prekršen je Zakon o Vijeću ministara BiH koji u članu 8. jasno precizira da predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH imenuje Predsjedništvo BiH kod svakog novog mandata Parlamentarne skupštine BiH.

"Odluka o imenovanju donosi se najkasnije osam dana nakon održavanja konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH", piše u Zakonu o Vijeću ministara BiH.

Inače, konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održana je 6. decembra 2018. godine. Posebno je zabrinjavajuće što još uvijek nisu formirane ni komisije u Parlamentarnoj skupštini BiH zbog opstrukcija koje u državnom organu zakonodavne vlasti sprovodi SNSD.

Jedino je formirana Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, koja do danas nije uspjela izabrati rukovodstvo. Razlog tome je što sve parlamentarne stranke zastupljene u Zastupničkom domu PSBiH delegiraju jednog člana u komisiju. Na taj način opozicione stranke osigurale su većinu u komisiji koja nije podržala izbor Staše Košarca (SNSD) za predsjedavajućeg komisije te Halida Genjca (SDA) i Predraga Kožula (HDZ) za njegove zamjenike.

Kako smo ranije pisali, postoji velika mogućnost da Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH uopće ne preporuči da se Zoran Tegeltija imenuje za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Na taj način većina političkih stranaka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH poslala bi političku poruku o tome kako novi saziv Vijeća ministara BiH nema podršku većine političkih stranaka zastupljenih u državnom organu zakonodavne vlasti.

Na drugoj strani, mišljenje Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH nije obavezujuće za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a SDA, HDZ, SNSD, DNS i SP imaju dovoljno ruku (23) da izaberu Tegeltiju, čak i uz negativno mišljenje komisije.