Silajdžić sa Kongresa SBiH poručio
4

Bosna i Hercegovina je pred gubitkom državnosti

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
"Situacija od ove u kojoj se trenutno nalazi Bosna i Hercegovina ne može biti teža. Pred gubitkom je državnosti i ja danas samo mogu govoriti o uzrocima koji su doveli do te situacije i o eventualnim mjerama da se u posljednjem trenutku spasi ono što se da spasiti", rekao je predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Haris Silajdžić na početku Kongresa te političke partije koji se danas održava u Sarajevu.

Silajdžić smatra da u posljednje vrijeme antibosanske političke snage pokazuju sve veću istrajnost tako da su i građani došli u situaciju da pišu peticije iili upućuju apele za očuvanje državnosti BiH.

Posebno je istaknuo da je do trenutne političke slike u BiH dovelo političko, a ne pravno tumačenje Daytonskog sporazuma te pozvao međunarodnu zajednicu da riješi "nejasna" pitanja u BiH, jer je, kako je kazao, Daytonski sporazum međunarodni dokument.

"Mi želimo da zaustavimo rasturanje BiH i želimo biti sudionici u očuvanju njene državnosti. BiH je mini model pluralizma i globalizacije i zašto uništavati taj model u Evropi. Pluralizam donosi kvalitet i naš zadatak jeste pluralna BiH", rekao je Silajdžić.

Predsjednik SBiH Haris Silajdžić i, inače, jedini kandidat na ovom kongresu za predsjednika u narednom mandatnom periodu, istaknuo je da BiH, uz politiku, mora značajnu pažnju posvetiti i ekonomiji, spomenuvši tu posebno energetske objekte.

U sarajevskom Domu mladih Skenderija na kongresu SBiH, koji je počeo u 11 sati, prisutno je oko 520 delegata, a u poslijepodnevnom dijelu, koji je zatvoren za medije, bit će izabrana nova tijela Stranke.

U okviru izbora za organe Stranke, bit će održan izbor predsjednika stranke, Glavnog odbora, Predsjedništva, Suda časti i Nadzornog odbora, a, također, delegati će se izjasniti i o amandmanima za izmjene i dopune Statuta SBiH.

Kongres predviđa i prezentaciju programske orijentacije SBiH te ostvarenih političkih rezultata u proteklom izbornom periodu 2006.-2010.

Delegatima kongresa su se, u dijelu predviđenom za goste, obratili ratni članovi Predsjedništva BiH Stjepan Kljuić i Miro Lazović te generalni sekretari VKBI-ja i Kruga 99, Emir Zlatar i Adil Kulenović, koji su i zaželjeli uspješan rad i dali podršku zalaganjima SBiH u očuvanju cjelovite BiH.