{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosna i Hercegovina i ove godine učestvuje u Satu za planet Zemlju

19.3.2014. u 16:46
0
14
Bosna i Hercegovina i ove godine učestvuje u Satu za planet Zemlju
0
Bosna i Hercegovina i ove godine učestvuje u Satu za planet Zemlju
Sarajevo, Banja Luka i Mostar, kao i drugi BiH gradovi, ponovno se pridružuju svjetskim metropolama u Satu za planet Zemlju, najvećoj globalnoj volonterskoj akciji koju osmu godinu za redom organizira svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF.
Posljednje subote ovoga mjeseca, 29. marta, u 20:30 će u mrak ponovno utonuti Stari most u Mostaru, Banski dvori u Banjoj Luci, stari grad u Doboju, središta Bugojna, Livna i brojnih drugih gradova.

"WWF sa Satom za planet Zemlju već osam godina nastoji tamom probuditi građane svijeta i ukazati im da je posljednji tren da poduzmemo nešto kako bismo zaustavili prekomjerno trošenje zemljinih resursa", istaknuo je Bojan Stojanović, voditelj projekta Sat za planet Zemlju u BiH.

"U ovoj akciji ujedinjuju se ljudi iz svih sfera života i svojim malim akcijama izražavaju zabrinutost oko dobrobiti naše Zemlje. Pozivamo sve građane da nam se pridruže 29. marta u 20:30 gašenjem svjetla i razmišljanjem što mogu učiniti da smanje svoj ekološki otisak."

Uz brojne slavne osobe, u Sat za planet Zemlju prvi se put uključio i jedan superjunak Spider-Man. Uz samog heroja dugo očekivanog filma "Čudesni Spider-Man 2", inicijativu podržavaju i zvijezde filma: Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx, te redatelj Marc Webb.

"Glavni događaj u BiH za Sat za planet Zemlju i ove godine će se održati u Mostaru u saradnji sa United World College, s kojima ćemo izvesti umjetničku instalaciju sa svijećama i organizirati događaj u OKC Abrašević. Naravno, i ove godine ćemo ugasiti svjetla na Starom mostu", dodao je Željko Marić iz udruge Eko Most iz Mostara.

U svijetu poznata kao Earth Hour, ova akcija koju WWF organizira osmu godinu zaredom, evoluirala je od inicijative jednog grada 2007. godine, u veliki globalni pokret u kojemu je samo prošle godine sudjelovalo više od 7000 gradova i mjesta iz 158 zemalja svijeta.

Gasile su se brojne svjetske znamenitosti poput Harbour Bridgea, Tokyo Towera, Nacionalnog stadiona u Pekingu, Kremlja i Crvenog trga u Moskvi, Crkve rođenja Isusova u Betlehemu, Eiffelovog tornja, Akropole, tornja u Pisi, rimskih Španskih stuba, Brandenburških vrata, Buckinghamske palače, Tower Bridgea, Big Bena, Times Squarea, Empire State Buildinga, slapova Nijagare.

WWF poziva sve BiH gradove, kompanije i građane da posljednje subote u mjesecu ugase svjetla za Sat za planet Zemlju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: