Domovina svih nas
431

Bosna i Hercegovina danas slavi 80. godišnjicu obnovljene državnosti

B. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Bosna i Hercegovina danas proslavlja 80 godina od obnove državnosti naše zemlje. Na ovaj dan 1943. godine potvrđene su historijske granice, a naša BiH je tada definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika tadašnje Jugoslavije.

Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) obrazovano je na današnji dan, 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu. Na zasjedanju su izabrana 172 vijećnika iz svih srezova BiH.

Na istom zasjedanju je konstituirano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, sa Vojislavom Kecmanovićem, ljekarom iz Bijeljine, kao predsjednikom.

U rezoluciji, koja je glavni dokument, između ostalog ističe se da narodi BiH kroz svoje jedino političko predstavništvo, ZAVNOBiH, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Na drugom zasjedanju u Sanskom Mostu, od 30. juna do 2. jula 1944. godine, ZAVNOBiH se konstituira u vrhovno zakonodavno i izvršno narodno predstavničko tijelo, u najviši organ državne vlasti Bosne i Hercegovine, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji.

Ovom, kao i nizom drugih odluka, "BiH je ostvarila vijekovne težnje svojih naroda da ujedinjenjem u svojoj državnoj zajednici, oslobođeni prevlasti i tutorstva drugih država, obezbijede svoj slobodan razvitak".

Time je BiH obnovila svoju državnost po prvi put nakon pada srednjovjekovne bosanske države 1463. godine, odnosno nakon tačno 480 godina.

Nažalost, i 80. godišnjica se slavi samo u jednom dijelu države. Širom Federacije vijore se zastave Bosne i Hercegovine, te se još od nekoliko dana unazad održavaju razne manifestaciju na kojima se odaje počast Bosni i Hercegovini ali i svima onima koji su položili svoje živote tokom svih prethodnih stoljeća kako bi ona opstala.

Ekipa portala Klix.ba svim Bosancima i Hercegovcima želi sretan Dan državnosti BiH!