Sjednica VSTV-a
16

Bosna i Hercegovina danas dobija novog glavnog državnog tužioca

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici izabrat će novog glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Tri kandidata, odnosno Gordana Tadić, Diana Kajmaković i Munib Halilović predstavit će danas članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH svoje programe, a na osnovu kojih će VSTV u konačnici i izabrati novog glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tadić je aktuelna vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, Kajmaković je tužiteljica Tužilaštva BiH, dok je Halilović tužilac Tužilaštva Federacije BiH.

Najveće šanse za izbor na jednu od najvažnijih pozicija u bosanskohercegovačkom pravosuđu ima Gordana Tadić koja je na poziciju vršiteljice dužnosti glavne državne tužiteljice izabrana nakon suspenzije Gorana Salihovića.

Stranka demokratske akcije (SDA) već mjesecima otvoreno insistira na tome da se na ovu poziciju imenuje osoba koja se izjašnjava kao pripadnik bošnjačkog naroda i to sve zbog nacionalnog balansa osoba koje se nalaze na ključnim pravosudnim pozicijama.

Naime, na čelu VSTV-a BiH nalazi se Milan Tegeltija koji se izjašnjava kao pripadnik srpskog naroda, na poziciji predsjednika Suda Bosne i Hercegovine nalazi se Ranko Debevec koji se izjašnjava kao Ostali, na poziciji ministra pravde BiH nalazi se Josip Grubeša koji se izjašnjava kao Hrvat, dok se već više od dvije godine na poziciji vršiteljice dužnosti glavne državne tužiteljice nalazi Gordana Tadić koja se također izjašnjava kao pripadnica hrvatskog naroda.

Ni prošla dva glavna državna tužioca Milorad Barašin i Goran Salihović nisu se izjašnjavali kao pripadnici bošnjačkog naroda. Iz SDA navode da se na čelne funkcije u pravosudnim institucijama u mandatu trenutnog VSTV-a u pravilu imenuju "nebošnjaci" te da je time ugrožen nacionalni balans.

Na drugoj strani, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija nedavno je za Klix.ba izjavio kako ni formiranje vlasti, a ni etnička pripadnost neće utjecati na izbor glavnog tužioca.

"Mi u svom radu naravno vodimo računa o nacionalnoj izbalansiranosti sudijskih i tužilačkih pozicija, posebno tamo gdje za to imamo ustavnu obavezu (osnovni i okružni sudovi u Republici Srpskoj, općinski i kantonalni sudovi u Federaciji BiH). Međutim, za imenovanje glavnog tužioca to nikako neće biti opredjeljujući kriterij, jer želimo da od ponuđenih izaberemo onog kandidata koji se kroz proceduru izbora prema kriterijima koje smo usvojili u novom poslovniku i koji je donesen u saradnji s Evropskom komisijom, pokaže kao najbolji na konkursu za tu poziciju, nezavisno od njegove nacionalne pripadnosti", rekao je Tegeltija.