Komentar Charlesa Crawforda
0

Bosna će biti pravi gubitnik u slučaju Ganić

Sarajevo-x.com
Ejup Ganić (Foto: AP)
Ejup Ganić (Foto: AP)
Britanski sudovi bi se ponovo mogli naći u jednoj dugotrajnoj pravnoj borbi nakon one kad je 1998. godine u Londonu uhapšen bivši čileanski diktator Augusto Pinochet. Sada je riječ o slučaju Ganić, zbog kojeg postoji velika mogućnost da se britanski sudovi nađu u pravoj pravnoj drami, komentar je Charlesa Crawforda, bivšeg britanskog ambasadora u BiH.

Ganića, koji je uhapšen u Londonu, Srbija tereti za zločine počinjene 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici.

Naime, tada su snage JNA zarobile prvog predsjednika samostalne i nezavisne Bosne i Hercegovine, Aliju Izetbegovića. UN je tada pregovarao sa JNA, a u pregovore je bio uključen i Ejup Ganić, tadašnji član Predsjedništva BiH. JNA je tada zahtijevala da im se omogući slobodan prolaz u zamjenu za oslobađanje predsjednika Izetbegovića.

No, sve je krenulo po zlu. Napadnut je konvoj JNA kojeg je predvodio UN. Izetbegović je uspio pobjeći.

Za slučaj Dobrovoljačka optužen je Ejup Ganić, no on je negirao bilo kakvu odgovornost, piše Crawford u listu "The Independent", dodajući kako je nakon izvjesnog vremena taj događaj i zaboravljen, javnost su zaokupirale slike strave i užasa - genocida u Srebrenici. Ali Dobrovoljačku nisu zaboravili Srbi.

Sada razbog slučaja Ganić rastu političke tenzije između BiH i Srbije. Srbija je Hagu izručila veliki broj bivših političkih i vojnih lidera. No, general Ratko Mladić je još na slobodi. I dok se on ne nađe pred licem pravde, zahtjev Srbije za izručenjem Ganića lebdi iznad pozitivne nule.

No, Bošnjaci su pokazali da ne žele da se suoče sa maskarom koji su počinile njihove snage, piše Crawford u tekstu kojeg je naslovio "Bosna će biti pravi gubitnik u slučaju Ganić". Ganić će imati sada sve što mu je potrebno kako bi se borio protiv izručenja Srbiji, ali i Beograd će nastaviti insistirati na njegovom izručenju. Ukoliko se problem ubrzo ne riješi, uslijedit će duga i brutalna pravna borba koja ne treba ni Bosni ni Srbiji, stav je bivšeg ambasadora.