Nastavak sapunice
6

Bošković (HDZ): Odluka o formiranju Vlade HNK prolongirana, SDP tražio uključivanje stranačkog vrha

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Odluka o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koja je danas trebala biti objavljena je prolongirana za narednu sedmicu, jer su predstavnici SDP-a koji čine politički blok sa NiP-om i DF-om tražili uključivanje stranačkog vrha u donošenje odluke.

Ove informacije za Klix.ba je potvrdio lider KO HDZ u HNK Stjepan Bošković koji s kontrolnim paketom od 11 ruku vodi glavne pregovore u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

"Sastanci su u toku. Međutim naši budući partneri bili jedni ili drugu su tražili dva ili tri dana unutarnjih konsultacija što se tiče ovih programa i komuniciranja između njih samih. Prvenstveno SDP koji očekuje uključivanje i vrha stranke njihove, a imajući u vidu da se radi o ozbiljnoj priči mi smo na neki način dali dva ili tri dana da se oni između sebe iskomuniciraju", rekao je Bošković za Klix.ba.

Prema tome smatra da je realna opcija u prvoj polovini naredne sedmice sjesti i sve detaljno dogovoriti, u naredni petak to obznaniti javnosti.

"Nije bilo do nas. Naša je želja bila da to danas uradimo, ali unutar njih postoje određene trzavice, jesu li one iz kadrovskog ili nekog drugog razloga ne bih prejudicirao. Ali mislim da smo u ozbiljnoj priči i da ćemo je završiti“, kazao je Bošković za Klix.ba.

Ovo potvrđuje da će se, kako je naš portal i najavio, o budućem funkcionisanju Hercegovačko-neretvanskog kantona dogovoriti lider HDZ-a Dragana Čović i SDP-a Nermin Nikšić.

Prema trenutnom stanju je sve izglednije da će vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu HDZ formirati po prvi put u historiji bez SDA koji je bio njihov dugogodišnji politički partner.

Izgledno je da će Vladu HNK formirati HDZ BiH sa HDZ-om 1990 i političkim blokom koji čine SDP, NiP i DF.

Podsjetimo da se vlast ne može formirati bez HDZ BiH, koji je najjača politička opcija s 11 mandata. Njihov dosadašnji partner SDA sa sedam mandata druga je najjača politička opcija, dok HDZ 1990 broji tri mandata kao i SDP, HRS dva mandata kao i DF, te NES i NIP po jedan mandat.

U ovom kantonu za formiranje vlasti je potrebna dvotrećinska većina od 20 ruku.