Za Klix.ba o SDA i SDP-u
3

Bošković (HDZ): Dosta je kafa, u petak će biti jasno s kim ćemo formirati Vladu HNK

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Pregovori o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koji se mjesecima vode iza zatvorenih vrata i po kafanama su preselili danas u Skupštinu HNK i službeno ušli u svoju završnu fazu, potvrđeno je za Klix.ba.

Predsjednik KO HDZ-a BiH Stjepan Bošković, koji ima kontrolni paker od 11 ruku i predvodi proces pregovora, za naš portal kaže da je danas održan sastanak s predstavnicima SDP-a koji sa svojim koalicionima partnerima iz NiP-a i DF-a imaju skupštinsku većinu za formiranje vlasti s njima, te da je ostalo još malo detalja koji se trebaju dogovoriti.

"Dosad se dosta kafa popilo, malo smo to izbrusili i do kraja sedmice bi trebali imati konačni sporazum koji će u konačnici rezultirati imenovanjem nove vlade. Naravno treba spomenuti da sutra imamo razgovor i sa SDA nakon čega će sve biti jasnije", kazao je Bošković za Klix.ba.

Ističe da su se razgovori sa svim političkim partnerima vodili i prošle sedmice, te da je HDZ dao svoj program svima kako bi vidjeli imaju li potporu za njega.

"Danas je to dosta dobro približeno i još neke stvari trebamo izbrusiti, što se tiče ove trojke i SDP-a. Sutra ćemo detalje vidjeti sa SDA, a kako će sve izgledati u petak ćemo znati", rekao je Bošković za Klix.ba.

Na naše pitanje vodi li to ka formiranju Vlasti u HNK po uzoru na Federaciju BiH, Bošković kaže kako bi se djelomično mogao donijeti upravo taj zaključa , ali naglašava da su još neke stvari ostale koje treba detaljno iskonsultirati unutar blokova.

"Mi jesmo opredijeljeni da idemo po vertikali od Vijeća ministara BiH i Federacije BiH, da to bude jedna vlast koja po vertikali funkcionira. Ali ne možemo isključiti SDA i njihov kapacitet u Skupštini od sedam ruku, tako da moramo s njima razgovarati. Rekli smo da ćemo sa svima razgovarati i stvarati što širu koaliciju", rekao nam je lider HDZ-a u HNK.

Na naše pitanje, s obzirom na specifičnost kantona i činjenicu da u Mostaru kao glavnom gradu tog kantona vlast sa HDZ-om čini SDA, kolika je mogućnost da u HNK vlast formira šira koalicija u kojoj bi sa HDZ-om bili i SDA i SDP sa svojim koalicionim partnerima, kaže da "u ovom trenutku je to vrlo malo vjerojatno".

"Imajući u vidu odnose snaga koje postoje unutar bošnjačkog bloka, to je teško očekivati. Ali svi se mogu opredijeliti za novi pristup u funkcioniranju našeg kantona, koji je složen i da sa ovog nacionalnog pređemo na one bitne stvari, te da bude programski. Dali smo svima ponudu, vidjet ćemo kako će odgovoriti, ko bude imao političke hrabrosti i mudrosti bit će u vlasti", konstatovao je naš sagovornik.

Od sutrašnjeg sastanka sa predstavnicima SDA, kako nam kaže, očekuje da se vidi dokle je došlo sve unutar te stranke.

"Bez obzira na medijske špekulacije da oni hoće u vlast, postoje neke granice ispod kojih se ne ide i kad se tiče nas i stranaka HNS-a, vjerojatno tako i ovog bošnjačkog bloka. Ali ja mislim da ćemo do petka imati sve jasno. Ne mogu sada prejudicirati, ali mogu reći da vjerujem, iduće sedmice idemo u konstituiranje Vlade HNK", zaključio je Bošković.