{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosić: Kad policija FBiH napravi red vraćamo se u Sarajevo

F
26.6.2013. u 13:25
76
53
Bosić: Kad policija FBiH napravi red vraćamo se u Sarajevo
76
Bosić: Kad policija FBiH napravi red vraćamo se u Sarajevo
Mladen Bosić (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ponovio je danas da očekuje da nadležne institucije “naprave red” u federalnom Sarajevu, jer parlamentarci iz RS-a nemaju namjeru da donose bilo kakve političke odluke, ukoliko se “drže kao taoci”.
"Na taj način vrši se pritisak na predstavnike iz RS-a da donose odluke, koje oni ne žele da donesu u normalnim uslovima", rekao je Bosić nakon razgovora s britanskim ambasadorom u BiH Nigelom Caseyom, te ponovio da SDS očekuje da policija Federacije BiH i Kantona Sarajevo, gdje su smještene institucije BiH, osiguraju nesmetan rad parlamenta i Vijeća ministara BiH.

"Nažalost, nijedna od tih institucija nije dala nikakve kredibilne garancije da ima namjeru da nešto uradi o tom pitanju. Naprotiv, čitali smo dopis koji je poslao šef kantonalne policije, koji smatramo kao izrugivanje čitavoj toj situaciji i našem zahtjevu da se garantuje bezbjednost", tvrdi Bosić.

SDS insistira, kazao je, i dalje na osiguravanju uvjeta za rad parlamentaraca u Sarajevu te da im nije intencija da blokiraju institucije BiH.

"Čim se steknu uslovi, a nadama da će to biti ubrzo, spremni smo da nastavimo rad", dodao je.

Od Vijeća ministara BiH očekuje da predloži izmjene Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana te da ona budu u skladu s odlukom koja je donesena na privremenom osnovu i tada neće biti problema za rješavanje tog pitanja.

"Poslanici iz RS-a u parlamentu BiH su jedinstevni u stavu i očekuju da im se osigura rad bez pritiska u Sarajevu i kada procijenimo da to imamo, vratićemo se na sjednice", rekao je predsjednik SDS-a i dodao da je taj stav danas prenio i britanskom ambasadoru.

Iznio je stav da “demonstracije” u Sarajevu, 6. juna, “nisu bile nenasilne”, te da je i izvještaju policijskih struktura navedeno da su “pretučene četiri osobe koje su pokušale da napuste zgradu od ljudi koji su bili ispred”.

Kazao je i da se na internetu pojavio snimak kako “neki nasilnici trče za nekim ljudima, koji su htjeli da izađu iz zgrade parlamenta BiH i to se ne može nazvati mirnim demonstracijama”.

SDS nema ništa, kazao je, protiv protesta i demokratskog pritiska građana, ali na miran i zakonit način.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: