BiH
5

Bosić: Evropska komisija treba da kaže ko ne želi dogovor

FENA
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mi smo potpisali dogovor u Briselu kojim smo definisali glavne načine rješavanja pitanja "Sejdić-Finci" i iznenađen sam da to jednostavno pitanje nije riješeno do sada, kazao je predsjednik SDS-a Mladen Bosić novinarima u Sarajevu nakon sastanka s predstavnicima Evropske komisije i Delegacije EU u BiH.

Dodao je da predstavnici EU i dalje gaje nadu da dogovor može biti postignut.

"Jasno je svima da je problem izbor dva člana u FBiH i ne znam do kada će predstavnici Evropske komisije imati takav stav jer se svaki put od stranaka u FBiH pojavi novi prijedlog", istakao je.

Ubijeđen je da posrijedi nije samo implementacija presude "Sejdić-Finci" već da su na djelu političke snage koje žele da iskoriste ovo pitanje za otvaranje mnogo dubljih promjena i rješavanja svojih nacionalnih pitanja. To može BiH, kako kaže, dovesti u još dublju krizu.

"Očekivao bih od Evropske komisije da već jednom kaže ko su ti koji ne žele da se dogovore i da definišu šta je ustvari problem i to na otvoren način", naglasio je.

Otkrio je da postoji najava o još jednom sastanku eksperata, a zatim i lidera političkih stranaka u BiH, a što bi, smatra, bila zadnja šansa za BiH.

Prokomentirao je i izjavu predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH) Fahrudina Radončića o mogućnosti dogovora o modelu koji bi podrazumijevao indirektan izbor sva tri člana Predsjedništva BiH te kazao da su to "pokušaji raznih političkih igara i prebacivanja loptice".

"Ne mislim da postoji ozbiljna namjera ili mogućnost otvaranja nekih novih pregovora na osnovu indirektnog biranja. Podsjećam vas da je svih sedam lidera potpisalo osnovne principe, a jedan od glavnih principa je direktan način izbora", zaključio je Bosić.