{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosić: Evropska komisija treba da kaže ko ne želi dogovor

F
20.11.2013. u 16:57
5
17
Bosić: Evropska komisija treba da kaže ko ne želi dogovor
5
Bosić: Evropska komisija treba da kaže ko ne želi dogovor
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mi smo potpisali dogovor u Briselu kojim smo definisali glavne načine rješavanja pitanja "Sejdić-Finci" i iznenađen sam da to jednostavno pitanje nije riješeno do sada, kazao je predsjednik SDS-a Mladen Bosić novinarima u Sarajevu nakon sastanka s predstavnicima Evropske komisije i Delegacije EU u BiH.
Dodao je da predstavnici EU i dalje gaje nadu da dogovor može biti postignut.

"Jasno je svima da je problem izbor dva člana u FBiH i ne znam do kada će predstavnici Evropske komisije imati takav stav jer se svaki put od stranaka u FBiH pojavi novi prijedlog", istakao je.

Ubijeđen je da posrijedi nije samo implementacija presude "Sejdić-Finci" već da su na djelu političke snage koje žele da iskoriste ovo pitanje za otvaranje mnogo dubljih promjena i rješavanja svojih nacionalnih pitanja. To može BiH, kako kaže, dovesti u još dublju krizu.

"Očekivao bih od Evropske komisije da već jednom kaže ko su ti koji ne žele da se dogovore i da definišu šta je ustvari problem i to na otvoren način", naglasio je.

Otkrio je da postoji najava o još jednom sastanku eksperata, a zatim i lidera političkih stranaka u BiH, a što bi, smatra, bila zadnja šansa za BiH.

Prokomentirao je i izjavu predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH) Fahrudina Radončića o mogućnosti dogovora o modelu koji bi podrazumijevao indirektan izbor sva tri člana Predsjedništva BiH te kazao da su to "pokušaji raznih političkih igara i prebacivanja loptice".

"Ne mislim da postoji ozbiljna namjera ili mogućnost otvaranja nekih novih pregovora na osnovu indirektnog biranja. Podsjećam vas da je svih sedam lidera potpisalo osnovne principe, a jedan od glavnih principa je direktan način izbora", zaključio je Bosić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: