{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosanska Krupa: 20. godišnjica od formiranja 511. slavne brigade

F
2.9.2012. u 13:04
2
0
Bosanska Krupa: 20. godišnjica od formiranja 511. slavne brigade
2
Bosanska Krupa: 20. godišnjica od formiranja 511. slavne brigade
Foto: Kip.ba
Proslava 20. godišnjice od formiranja 511. slavne brdske brigade ove je godine bila mnogo svečanija nego ranije. Organizovano je druženje i postrojavanje preživjelih pripadnika, a centralna manifestacija počela je jučer njihovim okupljanjem i dolaskom učesnika marša "Stazama 511. slavne" iz pravca Jezerskog, Pištalina i Bosanske Otoke.
Nakon toga, položeno je cvijeće i proučena Fatiha na centralnom spomen-obilježju, gdje su uklesana imena 503 poginula borca bosanskokrupske općine. Svečano postrojavanje preživjelih boraca i predaja raporta održani su na Trgu Alije Izetbegovića.

Brigadu je svečano postrojio general Fadil Hasanagić, jedan od ratnih komandanata, a raport je predao komandantu 5. korpusa ARBiH, generalu Atifu Dudakoviću. Svečanom stroju u kojem je bilo više od 1.000 pripadnika, prvi se obratio općinski načelnik Armin Halitović.

On je, između ostalog, za slijedeću godinu najavio postrojavanje 511. slavne brigade u Jezerskom, povodom 20 godina od prve smotre ove brigade, koja je održana pod komandom Mirsada Crnkića, koji je poginuo u ratu.

Ratni komandant 511. slavne Alija Kurtović je u svom obraćanju posebno poručio da borci ne smiju zaboraviti šta su dali za svoju općinu i svoju zemlju, te da se moraju osjećati i ponašati kao njeni oslobodioci.

General Atif Dudaković u nadahnutom govoru istakao je značaj ovakvih okupljanja i poručio svima da i ovaj stroj garantuje opstanak naše domovine, na koju kidišu sa svih strana. Pozvao je na jedinstvo i daljnju mirnodopsku borbu za europske principe i euroatlantske integracije, koji će samo učvrstiti bosansku državu.

Poslije svečanog postrojavanja, uz vojničke specijalitete, grah i gulaš, do dugo u noć trajalo je druženje preživjelih pripadnika 511. slavne brdske brigade. Prigodan program u kojem su trebala učestvovati kulturno-umjetnička društva s prostora Bosanske Krupe zbog nevremena nije održan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: