BiH
2

Bosanska Krupa: 20. godišnjica od formiranja 511. slavne brigade

FENA
Foto: Kip.ba
Foto: Kip.ba
Proslava 20. godišnjice od formiranja 511. slavne brdske brigade ove je godine bila mnogo svečanija nego ranije. Organizovano je druženje i postrojavanje preživjelih pripadnika, a centralna manifestacija počela je jučer njihovim okupljanjem i dolaskom učesnika marša "Stazama 511. slavne" iz pravca Jezerskog, Pištalina i Bosanske Otoke.

Nakon toga, položeno je cvijeće i proučena Fatiha na centralnom spomen-obilježju, gdje su uklesana imena 503 poginula borca bosanskokrupske općine. Svečano postrojavanje preživjelih boraca i predaja raporta održani su na Trgu Alije Izetbegovića.

Brigadu je svečano postrojio general Fadil Hasanagić, jedan od ratnih komandanata, a raport je predao komandantu 5. korpusa ARBiH, generalu Atifu Dudakoviću. Svečanom stroju u kojem je bilo više od 1.000 pripadnika, prvi se obratio općinski načelnik Armin Halitović.

On je, između ostalog, za slijedeću godinu najavio postrojavanje 511. slavne brigade u Jezerskom, povodom 20 godina od prve smotre ove brigade, koja je održana pod komandom Mirsada Crnkića, koji je poginuo u ratu.

Ratni komandant 511. slavne Alija Kurtović je u svom obraćanju posebno poručio da borci ne smiju zaboraviti šta su dali za svoju općinu i svoju zemlju, te da se moraju osjećati i ponašati kao njeni oslobodioci.

General Atif Dudaković u nadahnutom govoru istakao je značaj ovakvih okupljanja i poručio svima da i ovaj stroj garantuje opstanak naše domovine, na koju kidišu sa svih strana. Pozvao je na jedinstvo i daljnju mirnodopsku borbu za europske principe i euroatlantske integracije, koji će samo učvrstiti bosansku državu.

Poslije svečanog postrojavanja, uz vojničke specijalitete, grah i gulaš, do dugo u noć trajalo je druženje preživjelih pripadnika 511. slavne brdske brigade. Prigodan program u kojem su trebala učestvovati kulturno-umjetnička društva s prostora Bosanske Krupe zbog nevremena nije održan.