{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosanska Krupa: 20. godišnjica od formiranja 511. slavne brigade

F
2.9.2012. u 13:04
2
0
Bosanska Krupa: 20. godišnjica od formiranja 511. slavne brigade
2
Bosanska Krupa: 20. godišnjica od formiranja 511. slavne brigade
Foto: Kip.ba
Proslava 20. godišnjice od formiranja 511. slavne brdske brigade ove je godine bila mnogo svečanija nego ranije. Organizovano je druženje i postrojavanje preživjelih pripadnika, a centralna manifestacija počela je jučer njihovim okupljanjem i dolaskom učesnika marša "Stazama 511. slavne" iz pravca Jezerskog, Pištalina i Bosanske Otoke.
Nakon toga, položeno je cvijeće i proučena Fatiha na centralnom spomen-obilježju, gdje su uklesana imena 503 poginula borca bosanskokrupske općine. Svečano postrojavanje preživjelih boraca i predaja raporta održani su na Trgu Alije Izetbegovića.

Brigadu je svečano postrojio general Fadil Hasanagić, jedan od ratnih komandanata, a raport je predao komandantu 5. korpusa ARBiH, generalu Atifu Dudakoviću. Svečanom stroju u kojem je bilo više od 1.000 pripadnika, prvi se obratio općinski načelnik Armin Halitović.

On je, između ostalog, za slijedeću godinu najavio postrojavanje 511. slavne brigade u Jezerskom, povodom 20 godina od prve smotre ove brigade, koja je održana pod komandom Mirsada Crnkića, koji je poginuo u ratu.

Ratni komandant 511. slavne Alija Kurtović je u svom obraćanju posebno poručio da borci ne smiju zaboraviti šta su dali za svoju općinu i svoju zemlju, te da se moraju osjećati i ponašati kao njeni oslobodioci.

General Atif Dudaković u nadahnutom govoru istakao je značaj ovakvih okupljanja i poručio svima da i ovaj stroj garantuje opstanak naše domovine, na koju kidišu sa svih strana. Pozvao je na jedinstvo i daljnju mirnodopsku borbu za europske principe i euroatlantske integracije, koji će samo učvrstiti bosansku državu.

Poslije svečanog postrojavanja, uz vojničke specijalitete, grah i gulaš, do dugo u noć trajalo je druženje preživjelih pripadnika 511. slavne brdske brigade. Prigodan program u kojem su trebala učestvovati kulturno-umjetnička društva s prostora Bosanske Krupe zbog nevremena nije održan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: