BiH
341

Bosanska dobra vila iz SAD-a: Semira Hoffman godinama pomaže ugroženima i djeci u BiH

Piše: M. N.
Velika humanitarka koju su bh. građani prozvali "dobrom vilom iz Amerike" Semira Hoffmann je medicinska sestra iz Prijedora koja već godinama živi na Floridi.

S jakom željom i velikim srcem odlučila je svoj život posvetiti onima kojima je pomoć najpotrebnija - djeci i starima, te nikada nije zaboravila svoju zemlju i njene građane.

Semira je prije rata radila kao medicinska sestra u Prijedoru i Banjoj Luci. Kada je počeo rat u našoj zemlji odselila je u Njemačku, a potom u SAD.

"Kao mala djevojčica maštala sam o tome da jednoga dana postanem glumica. Kasnije mi je postalo jasno da u našim uslovima to može da bude samo hobi pa sam izabrala opciju da postanem medicinska sestra želeći da svojim radom pomažem drugima. Mislim da su se moje želje i maštarije ipak ostvarile jer radim ono što najviše volim", rekla je Hoffmann u razgovoru za Klix.ba.

Od trgovca nekretninama do vlastitih firmi

Nije bilo lako otići iz svoje domovine i napustiti sve, te se preseliti na drugi kontinent. No, ističe kako su životni putevi čudni i da se sve dešava s razlogom. Brzo se snašla i počela je pomagati našim ljudima koji su dolazili tamo.

"Nisam nikada radila za nekoga direktno, već sam zajedno sa prijateljicom koja je bila trgovac nekretninama pomagala našim ljudima da dobiju kredit za kuće koje su tada masovno kupovali. Mi smo vrijedan narod i navikli smo da imamo svoj 'krov nad glavom'. Bila sam ponosna što mogu da im se nađem pri ruci kada zatreba", kazala je.

Potom je u svojoj humanosti otišla korak dalje. S vremenom je otvorila domove za djecu i odrasle s poteškoćama u razvoju na Floridi, dnevni centar, te kliniku za ranu intervenciju u liječenju autizma.

"Posvetila sam se najviše starim i iznemoglim, kao i mladim osobama iz nekoliko razloga. Kao prvo, stari i iznemogli većinom ne mogu da se brinu sami o sebi i mnoga djeca nažalost zaborave da imaju roditelje što je strašno i ja ih osuđujem zbog toga. Mladi, za njih sam se odlučila jer su svi zaboravili na njih. Nikome ne smeta to što svaku mladu osobu koju sam srela do sada, i koju sam pitala kako je i kakvi su planovi za budućnost, odgovor je uvijek bio isti: 'Jedva čekam da odem odavde'. To je toliko zastrašujuće pa se pitam da li su naši 'čelnici' svjesni da nam zemlja ostaje na starim i iznemoglim. Naši mladi, briljantni mozgovi, polako odlaze i stvaraju čuda za neke druge zemlje.... Žalosno", rekla je Hoffmann.

Fondacija za pomoć djeci

Prije tri godine svoje dobročinstvo u BiH je počela realizirati i putem fondacije "Zajednički put". Osnovana je radi unaprjeđenja društvenog i socijalnog položaja djece i mladih a posebno onih s posebnim fizičkim, ekonomskim i drugim potrebama. Fondacija radi na izgradnji i poticanju dinamičnog i tolerantnog društva koje pruža jednake mogućnosti za sve.

"Radom Fondacije 'Zajednički put' sam veoma zadovoljna. U tri godine postojanja, više od 990 mladih imalo je priliku da učestvuje u različitim programima i projektima Fondacije, od čega je preko 330 mladih s invaliditetom. Realizovano je na desetine projekata i ono što me raduje je da je svaki projekat rađen s ciljem stvaranja trajnih pretpostavki za ekonomsko osnaživanje i usavršavanje mladih, posebno mladih s invaliditetom. Danas, mladi imaju priliku da se samostalno bave preduzetništvom i honorarno zarađuju u okviru Zaštitne radionice Fondacije 'Zajednički put', da se usavršava praktična nastava mladih s posebnim potrebama u Prijedoru, da mladi stiču i usavršavaju znanja stranih jezika u okviru Škole jezika po veoma povoljnim uslovima, kao i da se informišu i dobiju tehničku podršku u ostvarivanju svojih ambicija u različitim poljima kroz rad sa zaposlenima i volonterima Fondacije. Dakle, nijedan projekat nije bio realizovan radi ostvarenja nekog kratkoročnog cilja već stvaranja trajnih pretpostavki za cjeloviti razvoj i afirmaciju mladih Prijedora. Od osnivanja Fondacije - marta 2012. godine, u mlade Prijedora investirano je preko 110.000 KM kroz Fondaciju. Ono što me posebno raduje jeste da su projekti Fondacije osim s moje strane, kao najznačajnijeg donatora, prepoznati i od drugih donatora i partnera Fondacije i koristim ovu priliku da im se zahvalim na povjerenju i podršci u naporu da zajedničkim snagama unapređujemo živote mladih ljudi u Prijedoru i BiH", kazala je.

Borba za liječenje autizma

Prijedorčanka sa američkom adresom pomogla je i u otvaranju centra za tretman autizma u RS-u. Riječ je o organizaciji iz Banje Luke "Djeca svjetlosti" kojoj je Hoffmann donirala opremu vrijednu više od 10.000 američkih dolara i iskazala opredijeljenost da pomogne toj kategoriji. Istakla je da se u posljednje vrijeme posvećuje malo više pažnje ovoj djeci, ali da to uopće nije dovoljno.

"Izdvojila bih organizaciju iz Banje Luke 'Djeca svjetlosti' i uputila ogromnu zahvalnost svima koji godinama volontiraju i investiraju sebe i svoje vrijeme, pa čak i novac, u tu djecu. Divno je vidjeti te ljude na djelu i još jednom veliko hvala Mirjani Kojić na svemu što je uradila za taj Centar jer znam da se susretala sa jako teškim okolnostima. Moja pomoć za autističnu djecu sastojala se u tome što sam osigurala softver 'Teachtown' za 100 autistične djece, a koji se dosad pokazao kao najbolji kod rane identifikacije i tretmana autistične djece, trening za domaće medicinske stručnjake koji je bio jako opsežan i čiji je rezultat da smo osposobili 13 trenera koji mogu dalje da treniraju druge zainteresovane za ranu intervencije kod autizma", rekla je Hoffmann za Klix.ba.

Sva djeca isto plaču

Pored svih poslovnih obaveza i humanitarnog djelovanja, Hoffmann uspijeva naći vremena za svoje prijatelje i porodicu, a dva puta godišnje posjećuje BiH. Često ode na kafu kod svoje familije u SAD-u, a nađe vremena i da odgovori na brojne poruke koje dobije na društvenim mrežama.

Na kraju razgovora za Klix.ba poručila je: "Mržnja nije rješenje jer sva djeca plaču isto i isto gladuju. Mi smo divan narod, poseban na svoj način i to ne treba nikada zaboraviti".