Tinejdžerka sedmice
29

Bosanka Armela Ferhatović zasijala u srednjoj školi u Pennsylvaniji

Klix.ba
Fotografija: Cumberlink
Fotografija: Cumberlink
Armela Ferhatović trenutno pohađa srednju školu Carlisle gdje će maturirati krajem maja. Nakon toga planira studirati na York fakultetu u Pennsylvaniji te raditi kao certificirana medicinska sestra. Stranica Cumberlink je o njoj napravila priču povodom njene titule najuspješnije tinejdžerke sedmice.

"Uvijek sam razmišljala o tome da postanem medicinska sestra", rekla je Ferhatović dodavši da zna kroz šta je sve prošla njena sestra da bi se bavila tim zanimanjem, ali vjeruje da joj se trud isplatio.

Njena sestra Hafiza je maturirala na dvogodišnjem programu za medicinske sestre i sada je dio osoblja u bolnici Pinnacle Carlisle.

Armelin plan je za sada raditi kao registrirana medicinska sestra, ali u budućnosti planira završiti specijalizaciju u pomaganju trudnicama i bebama.

"Mislim da bi bilo lijepo gledati žene kako rađaju i donose novu djecu na ovaj svijet", rekla je Ferhatović.

Armelini roditelji su iz Bosne i Hercegovine, ali su se u Švicarsku preselili da bi izbjegli posljedice rata. Armela je rođena u Švicarskoj 2000. godine, a tu je rođena i njena sestra te se porodica Ferhatović kasnije preselila u Ameriku gdje je rođen njihov mlađi brat.

"U Bosnu sam se vraćala nekoliko puta, mnogo stvari je popravljeno i obnovljeno, ali još uvijek postoji mnogo emocionalne štete", rekla je.

Armela i njena sestra su veoma bliske i odrasle su razvijajući slične interese. Armela svoju sestru opisuje kao dragu osobu koja voli pomagati ljudima i posmatrati njihov proces oporavka.