Želi pronaći lijek za rak
3

Bosanka Adela Čajić dobila stipendiju na Univerzitetu Stanford

Klix.ba
Adela Čajić
Adela Čajić
Kada je Bosanka Adela Čajić nedavno diplomirala na Affton gimnaziji u St. Louisu, njena majka se s emocijama prisjetila prošlosti. "Ovo je nešto u što nisam mogla vjerovati prije 15 godina, kada sam s porodicom, kao izbjeglica iz Bosne, stigla u St. Louis", kaže Amira Čajić.

Amira se zajedno sa suprugom Nedžadom i kćerkama Nađom i Belmom pridružila hiljadama drugih Bošnjaka koji su 1992. pobjegli usljed kampanje "etničkog čišćenja", koje su oružanom silom uz pomoć JNA provodili bosanski Srbi. Čajići su proveli četiri godine u Njemačkoj, gdje je Adela rođena. Stigli su u St. Louis 1997., gdje su se pridružili rođacima i tada maloj bosanskoj zajednici, piše list St. Louis Today.

Nervozna, ali uzbuđena

Petnaest godina poslije, porodica Čajić došla je na dodjelu diploma svojoj kćerki Adeli, koja je, zahvaljujući svom školskom uspjehu, dobila punu stipendiju za nastavak školovanja na čuvenom Univerzitetu Stanford. Za Adelu (18) to znači novu selidbu, ovog puta će to biti Palo Alto u blizini San Francisca. "Nekidan, kao iz vedra neba, došla mi je vijest da ću živjeti u Californiji, nervozna sam, ali i uzbuđena", kaže Adela.

Za njene roditelje će biti teško što će njihova najmlađa kćerka napustiti dom. Uz to, Nađa (21) pohađa Univerzitet Webster, a Belma (20) se školuje na Univerzitetu Missouri-St. Louis. Obrazovanje je važno za porodicu Čajić, a njihova djeca su oduvijek dobro učila.

Adela tečno govori bosanski, engleski i francuski jezik, a može se sporazumijevati na njemačkom jeziku. Učenje joj odlično ide. Njeni profesori kažu da je u školi uvijek postavljala pitanja i tražila informaciju više, dok Adela ističe da joj je oduvijek prijalo društvo starijih i nastavnika, naglašavajući kako je ona zbog svog i iskustva svoje porodice imala osjećaj da je ranije sazrela u odnosu na njene prijatelje i kolege. U gimnaziji Affton dobila je brojna priznanja, uključujući i ono za izvrsnost odgoja i obrazovanja. Isticala se u pisanju eseja, svirala je u orkestru i bila članica školskog tima u plivanju.

Ostvarila svoj san

"Htjela sam studirati na nekom prestižnom univerzitetu, a Stanford je bio moj san. Tog dana kad sam saznala da sam dobila stipendiju za Stanford bila sam u kući zbog prehlade. Majka me nazvala i rekla da provjerim e-mail, pogledala sam i vidjela da sam uspjela. Bila sam van sebe", prisjeća se Adela.

Savjetnica za studentska pitanja u gimnaziji Affton, Marija Carpenter, kaže da nije bila nimalo iznenađena tim što je Adela dobila stipendiju za Stanford. "Njena zrelost je izvan okvira tipičnog tinejdžera. Ona se povezuje sa svojim učiteljima na nevjerovatan način", kazala je ona. Adela će studirati biološki inžinjering. U konačnici, ona želi studirati DNK i pokušati pronaći lijek za rak. Što se tiče porodice, uspjet će prevazići udaljenost. "Mi ćemo razgovarati svaki dan. Nedostajat će nam, ali smo ponosni na nju", istakla je majka Amira.