Oduševljena uslovima u SAD-u
5

Alma Telibečirević stipendistica programa Hubert Humphrey Fellowship

Piše: Adisa Pobrić
Alma Telibečirević
Alma Telibečirević
Umjetnica i PR menadžerica Alma Telibečirević poznata je kao vrijedan član ekipe Kid's Festivala, koji se svake godine održava u Sarajevu, ali i kao autorica simbola naslikanih pijeskom. Nakon završene Akademije likovnih umjetnosti Alma je istraživala mogućnosti dodatnog školovanja i sada se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama na studiju u oblasti odnosa s javnošću, komunikacija i žurnalizma.

"Još od prošle godine sam 'putovala' virtuelnim svijetom u potrazi za dodatnim školovanjem. Jednog dana sam, tražeći adekvatnu stipendiju, sjela i napisala veliki e-mail o tome ko sam, šta sam dosad postigla, šta me zanima i u kojem polju bih se voljela dalje razvijati. E-mail sam poslala mnogim stranim institucijama i fakultetima i dobila razne odgovore, no najviše me oduševio program Hubert Humphrey Fellowship, za koji sam dobila preporuku od Ambasade SAD-a da apliciram, jer se svojim iskustvom i CV-em uklapam u profil ljudi koji mogu aplicirati za tu stipendiju", ispričala nam je Alma.

Uslovi za apliciranje na ovaj program su završen fakultet i minimalno pet godina radnog iskustva u polju u kojem se aplicira za stipendiju.

"Kod mene se radilo o odnosima s javnošću, komunikacijama i žurnalizmu. Pošto se tim poslovima bavim više od 10 godina, odlučila sam da apliciram. U oktobru, dok sam radila na festivalu MESS, dobila sam poziv za intervju u Ambasadi SAD-a, nakon čega sam u novembru polagala TOEFL, ispit poznavanja engleskog jezika, i u martu 2012. dobila informaciju da sam jedina iz BiH koja je dobila ovu stipendiju", pohvalila se Telibečirević. Kasnije je upoznala jednu djevojku iz Banje Luke, koja je ranije dobila ovu stipendiju iz domena poljoprivrede.

Sretni petak 13.

"Petak 13. smatram sretnim danom. U aprilu sam na taj dan imala otvorenje svoje samostalne izložbe u Beču, a na petak 13. u julu sam doputovala u Buffalo, u Ameriku", objašnjava bh. umjetnica.

Alma s kolegama
Alma s kolegama
U Buffalu je provela tri sedmice u okviru priprema za akademski život u SAD-u.

"Program je bio zanimljiv i prilično intenzivan. Bilo nas je 21 iz 20 različitih zemalja i iz potpuno različitih profesionalnih polja - poljoprivreda, pravo, javna uprava, NVO...", priča Alma.

Kolege studenti iz Etiopije, Pakistana, Latvije...

Posebno joj se svidjelo koliko pažnje, pored akademskih obaveza, Amerikanci posvećuju društvenom životu, pa je Alma s kolegama posjetila Nijagarine vodopade, festivale koji su se dešavali u Buffalu, tzv. garden walk, volonterske akcije..

"U Phoenix u Arizoni sam doputovala 6. augusta i ovdje ću biti do maja iduće godine na specijalizaciji u sjajnoj Walter Cronkite School", kaže naša sagovornica. Na specijalizaciji je sa kolegama iz Afganistana, Egipta, Latvije, Južne Afrike, Etiopije, Kameruna, Konga, Pakistana i Srbije. Kaže da su svi sjajni i profesionalni te da je ponosna što radi s njima.

Slikarstvo nije palo u drugi plan

Osim odnosa s javnošću, Alma se u SAD-u namjerava baviti i slikarstvom.

"Vrlo je moguće da ću se, u skladu sa slobodnim vremenom, nastaviti baviti simbolima naslikanim pijeskom, samo što će to ovaj put biti pijesak iz Grand Canyona i vjerovatno utjecaj simbola Indijanaca, no o tom potom", tajnovita je Alma.

Nakon devet mjeseci u Phoenixu Telibečirević će provesti četiri sedmice u nekoj od poznatih američkih firmi.

Sistem koji savršeno funkcioniše

Uslovima studiranja na američkom fakultetu je oduševljena, a posebno joj se sviđa odnos profesora sa studentima i uopće sistem koji, kako kaže, savršeno funkcioniše, a mogućnosti se nude svakome ko se želi profesionalno razvijati.

"Svakako pozivam sve državljane BiH da obavezno apliciraju. To mogu uraditi do kraja augusta putem web-stranice Američke ambasade u BiH", poručila je Alma.