Uz dobitak na lotu, auto i zdravlje
0

Bosancima i Hercegovcima za 2011. najveća želja posao

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
U novoj godini najveći procenat građana Bosne i Hercegovine želi da se zaposli ili penzioniše, podaci su do kojih je došla agencija Prime Communications, koja je od 10. do 20. decembra ove godine za vlastite potrebe provela istraživanje "Šta građani BiH žele za novu godinu".

Ukupno je ispitano 1.500 ispitanika (900 u Federaciji BiH i 600 u Republici Srpska) tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. Primijenjen je višeetapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška ± 3% ).

Trinaest posto bh. stanovništva u novoj godini želi da se zaposli ili penzioniše (ukoliko su pri kraju radnog vijeka). Na drugom mjestu želja je povećanje plata i penzija (11,7%), a slijede dobitak na lotu ili bingu (9%), kupovina automobila ili motocikla (8,1%), te bolje zdravlje koje želi 8% stanovnika.

U RS-u žele i putovanje i auto

Najveći procenat stanovnika Republike Srpske (12,7%) za novu godinu se želi zaposliti, tj. penzionisati ukoliko su pri kraju radnog vijeka. Drugo mjesto želja dijele putovanje ili odmor (8,5%) i kupovina automobila ili motocikla (8,5%). Na četvrtom mjestu se nalazi povećanje plata i penzija (8,2%), a na petom novac, koji bi u novoj godini željelo 8% stanovnika RS.

U FBiH priželjkuju dobitak na lotu ili bingu

Najveći broj stanovnika Federacije BiH u novoj godini se želi zaposliti ili penzionisati (14,1%). Na drugom mjestu je povećanje plata i penzija (13,2%), a slijede dobitak na lotu ili bingu (13%). Bolje zdravlje u novoj godini želi 10% stanovnika, a kupovinu automobila ili motocikla 7,9% stanovnika Federacije BiH.