Puna izletišta
68

Bosanci i Hercegovci uz jagnjad, ćevape, piće i muziku proslavljaju Praznik rada

Piše: Dž. Č.
Trebević (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Bosanskohercegovačka izletišta puna su posjetilaca koji današnji Međunarodni praznik rada proslavljaju uz roštilj i druženje s prijateljima i porodicama.

S obzirom da većina građana danas ne radi, iskoristili su priliku da se u tradicionalnoj atmosferi, uz muziku, jagnje ili ćevape, barem u sarajevskom slučaju, opuste na Trebeviću, Stojčevcu, Vrelu Bosne ili Vilsonovom šetalištu.

Proteklih dana bilo je intenzivnih padavina, ali kiša danas nije pokvarila tradicionalnu proslavu Praznika rada. Umjereno sunčano vrijeme i ugodna temperatura poslužili su građanima.

Policajci redovno patroliraju na svim izletištima kako ne bi došlo do neželjenih incidenata.

Tuzlaci su odlučili svoj slobodni dan provesti na poznatom izletištu kod jezera Bistarac nedaleko od Lukavca, a Krajišnici uživaju na obalama vjerovatno najljepše bh. rijeke Une.

Najveći zenički park Kamberovića Polje danas je bio prazan, iako ga se Zeničani sjećaju kao omiljeno mjesto za dobar provod povodom Praznika rada i drugih sličnih praznika. Na ulicama Zenice u centru grada i danas smo zatekli dosta Zeničana koji su slobodno vrijeme i dan proveli šetajući i uživajući u prirodi i ugodnim temperaturama.

I tako, dok su radnici širom svijeta izašli na ulice boreći se za veća radnička prava, građani Bosne i Hercegovine tradicionalno Prvog maja "merakaju" i zaboravljaju na sve probleme.

Manji protesti su zabilježeni u Banja Luci i Tuzli gdje su građani zatražili bolji odnos vlasti prema radnicima, a naposljetku oba događaja građani su se razišli uz podijeljeni radnički grah.