{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosanci i Hercegovci uskoro bez viza u Brazil

F
19.6.2010. u 13:23
1
54
Bosanci i Hercegovci uskoro bez viza u Brazil
1
Bosanci i Hercegovci uskoro bez viza u Brazil
Ministri vanjskih poslova BiH i Brazila Sven Alkalaj i Celco Amorim, koji predvodi brazilsku delegaciju u zvaničnoj posjeti BiH, potpisali su danas u Sarajevu sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Brazila o ukidanju viza.
Dva ministra su ukazali na važnost potpisivanja ovog sporazuma za daljnje unapređenje saradnje između dviju zemalja. Sporazum će stupiti na snagu nakon što bude ratificiran u parlamentima obiju zemalja.

"Potpisivanjem ovog sporazuma širimo krug zemalja gdje će naši građani moći putovati bez viza", rekao je na pres-konferenciji u Sarajevu bh. šef diplomatije Sven Alkalaj.

Istovremeno, izrazio je očekivanje da će za nekoliko mjeseci građani naše zemlje moći putovati bez viza i u zemlje Šengena, nakon što institucije EU donesu konačnu odluku o liberalizaciji viznog režima.

Ministri Alkalaj i Amorim razgovarali su o mogućnostima unapređenja saradnje između dviju zemalja u svim oblastima, posebno na ekonomskom planu.

Potcrtali su da bi poboljšanju odnosa doprinijele bilateralne posjete na najvišem nivou, prije svega predsjedničke, zatim razmjena poslovnih ljudi, te otvaranje ambasada u BiH i Brazilu.

Ministar Amorim je ustvrdio kako na ekonomskom planu dvije zemlje imaju mogućnosti za bolju saradnju. Napomenuo je kako je Brazil trenutno osma svjetska ekonomska sila i najveći proizvođač hrane u svijetu.

"Mišljenja sam da bismo mogli razviti saradnju na ovom planu", istaknuo je brazilski šef diplomatije, navodeći i zainteresiranost za investiranje u vodne resurse, te saradnju u gradnji aviona.

Ministar Alkalaj je ocijenio kako je posjeta brazilskog ministra BiH historijska, jer je riječ o prvoj posjeti jednog ministra vanjskih poslova Brazila našoj zemlji.

S obzirom na to da su BiH i Brazil nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, ministri su razgovarali o modalitetima saradnje u okviru Vijeća sigurnosti, ali i drugim organima UN-a.

Alkalaj je naglasio kako dvije zemlje ostvaruju dobru saradnju i u okviru Alijanse civilizacija, a brazilski ministar vanjskih poslova je mišljenja kako bi u Sarajevu, kao multietničkom i multikulturnom gradu, trebalo da bude otvoreno predstavništvo ove alijanse.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: