{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosanci i Hercegovci uskoro bez viza u Brazil

F
19.6.2010. u 13:23
1
54
Bosanci i Hercegovci uskoro bez viza u Brazil
1
Bosanci i Hercegovci uskoro bez viza u Brazil
Ministri vanjskih poslova BiH i Brazila Sven Alkalaj i Celco Amorim, koji predvodi brazilsku delegaciju u zvaničnoj posjeti BiH, potpisali su danas u Sarajevu sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Brazila o ukidanju viza.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Dva ministra su ukazali na važnost potpisivanja ovog sporazuma za daljnje unapređenje saradnje između dviju zemalja. Sporazum će stupiti na snagu nakon što bude ratificiran u parlamentima obiju zemalja.

"Potpisivanjem ovog sporazuma širimo krug zemalja gdje će naši građani moći putovati bez viza", rekao je na pres-konferenciji u Sarajevu bh. šef diplomatije Sven Alkalaj.

Istovremeno, izrazio je očekivanje da će za nekoliko mjeseci građani naše zemlje moći putovati bez viza i u zemlje Šengena, nakon što institucije EU donesu konačnu odluku o liberalizaciji viznog režima.

Ministri Alkalaj i Amorim razgovarali su o mogućnostima unapređenja saradnje između dviju zemalja u svim oblastima, posebno na ekonomskom planu.

Potcrtali su da bi poboljšanju odnosa doprinijele bilateralne posjete na najvišem nivou, prije svega predsjedničke, zatim razmjena poslovnih ljudi, te otvaranje ambasada u BiH i Brazilu.

Ministar Amorim je ustvrdio kako na ekonomskom planu dvije zemlje imaju mogućnosti za bolju saradnju. Napomenuo je kako je Brazil trenutno osma svjetska ekonomska sila i najveći proizvođač hrane u svijetu.

"Mišljenja sam da bismo mogli razviti saradnju na ovom planu", istaknuo je brazilski šef diplomatije, navodeći i zainteresiranost za investiranje u vodne resurse, te saradnju u gradnji aviona.

Ministar Alkalaj je ocijenio kako je posjeta brazilskog ministra BiH historijska, jer je riječ o prvoj posjeti jednog ministra vanjskih poslova Brazila našoj zemlji.

S obzirom na to da su BiH i Brazil nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, ministri su razgovarali o modalitetima saradnje u okviru Vijeća sigurnosti, ali i drugim organima UN-a.

Alkalaj je naglasio kako dvije zemlje ostvaruju dobru saradnju i u okviru Alijanse civilizacija, a brazilski ministar vanjskih poslova je mišljenja kako bi u Sarajevu, kao multietničkom i multikulturnom gradu, trebalo da bude otvoreno predstavništvo ove alijanse.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: