BiH
43

Bosanac zaposlen na proširenju harema Kabe: Iftar i sehur u Meki su čarobni

FENA
(Foto: FENA)
U potrazi za poslom mladi iz Bosne i Hercegovine nerijetko odlaze miljama daleko od domovine. Podatak Agencije za statistiku BiH da je u našoj zemlji 548.307 nezaposlenih je bio dovoljan razlog za mladog Visočanina Elvedina Husića da bolje sutra potraži u Saudijskoj Arabiji, preciznije u Meki. Za Agenciju Fena Husić govori o životu u Meki gdje radi na poslovima proširenja harema Kabe i gdje su kako naglašava iftar i sehur čarobni.

On je u razgovoru za Agenciju Fena kazao da je u ovaj grad s više od 1,7 miliona stanovnika otišao i zbog duhovne koristi i ispunjenja, zbog toga što je jedno od svetih mjesta u islamu, ali i zbog posla koji u BiH nije imao dobiti.

"Želja da ramazan provedem u Mekki mi je bila dodatna motivacija da se uputim u ovaj grad", pojašnjava Husić.

Trenutno radi, s još 100 bh. radnika, na proširenju harema oko Kabe, a navodi da su kompanije iz BiH uglavnom angažovane za električne instalacije i stropove, plafone, a rade i na "clock toweru", montaži i unutrašnjem uređenju tornja.

Broj Bosanaca i Hercegovaca u Meki se povećava iz dana u dan, kaže Husić, a smatra da je razlog tome i dobar odnos tamošnje vlasti prema ovim radnicima.

Skeptičan je kad je u pitanju perspektiva u BiH, kaže da bi vrlo rado prihvatio neko drugo državljanstvo i dijeli mišljenje sa 150.000 mladih koji su BiH napustili od 1995. godine.

"Žalosno je da mladi nemaju perspektivu u zemlji kao što je BiH, žalosno je što je odlazak u svijet jedina nada za kvalitetniji života", kaže u razgovoru za Fenu.

Prije odlaska u Meku radio je u Češkoj i Urugvaju, poslije određenog perioda vraćao se u BiH, kaže, u nadi da će situacija biti povoljnija. "Stvari se ne mijenjaju, najradije bih ovdje ostao", dodao je.

Meku kao grad opisuje čarobnom, iftar i sehur u haremu Ka'be su ga fascinirali, a to je i jedan od razloga zbog kojeg je i otišao. Arapi kao narod, dodaje, ne oduševljavaju svojim načinom funkcioniranja i ponašanjem, ali arhitektura i život u Meki su fascinantni.

Kad su u pitanju običaji koji se praktikuju u ramazanu, kaže da se ne razlikuju od običaja u BiH, a izdvaja iftar i sehur u haremu Kabe gdje su hrana i poslastice osigurani svima.

"Džamije su pune 24 sata, a zanimljivo je što se ezani sa svih džamija čuju (počinju) istovremeno", navodi Husić prenoseći dio atmosfere iz grada u zapadnoj Saudijskoj Arabiji.

Temperature prelaze 55 stepeni celzija, a zbog ramazana je radno vrijeme skraćeno na šest sati.

Husić navodi da je zbog toga potreba za vodom povećana, ali da mu dodatnu energiju daje pomisao da je u Mekki i da je u radnom odnosu. Meka i Kaba su od najvećeg interesa muslimana svijeta u proteklih petnaest stoljeća islama. Meka svoju raznolikosti i specifičnost, prije svega, duguje Kabi, koju godišnje posjećuju milioni ljudi iz svih krajeva svijeta.