BiH
0

Bosanac pljačkao s Crnogorcima, u 13 pohoda ukrali 195.000 eura

Klix.ba
Krivični sud u Weisbadenu
Krivični sud u Weisbadenu
Krađe i provale uz korištenje vrhunske tehnologije, laptopa, navigacijskih uređaja, iPhonea i velike količine mobilnih telefona, koji su posebno služili za držanje straže, bila je osnova funkcionisanja četveročlane grupe muškaraca između 33 i 41 godine iz Crne Gore i BiH. Oni se od četvrtka nalaze na optuženičkoj klupi krivičnog suda u Wiesbadenu u Njemačkoj.

Na internetu su tražili adrese velikih trgovačkih centara, a navigacionim uređajima dolazili su na mjesta zločina u Wiesbadenu i široj okolini. Zatim bi ispitali sigurnosne mjere kojima su banke na ulazima tih centara štitile bankomate iz kojih su se kupci opskrbljivali gotovinom. U prvoj polovini 2011. ova četvorka je u različitim postavkama, navodno, u džep stavila 195.000 eura iz 13 pljačkaških pohoda, prenose crnogorske Vijesti.

Pritom je, kako smatra državni tužilac, u grupi moglo biti i još neotkrivenih počinilaca.

Lažne novčanice

Drugog februara, četvorica mladih muškaraca odvezli su se do jednog tržnog centra građevinskog materijala u poslovnoj zoni Biebricha. Tamo je na ulazu bilo nekoliko senzora za pokret, koji su trebali onemogućiti nepozvane goste nakon zatvaranja objekta. Ovi elektronski senzori očito su se mogli lako isključiti. Oko ponoći se grupa pljačkaša vratila. Silom su, kaže državni tužilac, ušli u tržni centar. Prije toga su se informisali o tome kako otvoriti automate da se domognu novca, stoji u optužnici. Kao alat im je poslužila brusilica, njom su otvorili automate i to im je prvi put izvanredno dobro uspjelo - 42.830 eura bio je plijen koji su, prema optužnici, podijelili, minus troškovi koje je jedan saučesnik imao za mobilne telefone pomoću kojih je održavana veza sa stražarima.

Dosta loše im je krenulo u jednoj diskoteci, gdje su senzori pokreta uključili alarm pa su otišli bez plijena. U drugom slučaju je jednom od pljačkaša u ruke dospio "Security Pack“. U njemu su se nalazile lažne novčanice koje su uključile alarm i cijelo okruženje obojile u svijetlocrveno.

Bosanac se pravdao traumama iz rata

Tridesettrogodišnji Bosanac, koji se s trojicom Crnogoraca našao na optuženičkoj klupi, objasnio je sudu da je traumatizovan ratom.

Pobjegavši s bakom i roditeljima proživio je teška vremena u logorima. Studije za TV i medijsku tehniku je morao prekinuti, jer mu je izbjeglički status dugo vremena ostao nedefinisan. Posljednji put je ovaj momak radio na građevini i sa 1.800 eura mjesečno bi dobro prolazio da nije postao zavisan od kocke. Navodno je na pokeru izgubio dosta novca i sada ga muči što trgovački i građevinski marketi traže naknadu štete. Šteta koju su osumnjičeni napravili skoro je jednako velika, kao i plijen koji su uzeli - skoro 160.000 eura, kako je izračunao javni tužilac.

Vezani članci