Porodice informisane
8

Bosanac i ostali članovi posade otetog broda su dobro, radi se na njihovom oslobađanju

Piše: M. N.
Sindikat pomoraca Hrvatske dobio je informaciju da su svi članovi posade švicarskog teretnog broda, koji je otet prije tri dana blizu obale Nigerije, dobrog zdravstvenog stanja. Među otetima je i državljanin BiH.

Kako su nam rekli iz Sindikata, informacije su dobili od porodica otetih pomoraca s kojima je švicarska kompanija Massoel Shipping stupila u kontakt.

Glasnogovornik kompanije Massoel Shipping Patrick Adamson kazao je kako otmičari obično ne ostvaruju kontakt u prvih 48 sati te da još uvijek nemaju nikakvih informacija o zahtjevima otmičara.

Iz Ambasade BiH u Švicarskoj kazali su nam kako su jučer stupili u kontakt s nadležnima.

"Dobili smo potvrdu o identitetu našeg državljanina, a porodica je obaviještena. Rečeno nam je da će sve nove informacije prvo dobiti porodica, a potom mi. Danas bismo trebali imati nove informacije", kazali su nam iz Ambasade BiH u Švicarskoj.

Sindikat pomoraca Švicarske obavijestio je kolege u Hrvatskoj, čiji je državljanin također otet na ovom brodu, da kompanija Massoel radi na rješavanju problema. Angažovali su tim stručnjaka koji će pregovarati s piratima kada im se obrate.

"Pozvali smo stručnjake koji će osigurati brzo i sigurno oslobađanje otetih. Porodice redovno obavještavamo o dešavanjima", kazali su iz kompanije.

Prema ranijim navodima eksperata, ovakvi slučajevi se riješe vrlo brzo i bez posljedica po članove posade.

Tokom prošle godine oteto je više od 60 članova posade u vodama Nigerije, ali veliki broj napada nije ni prijavljen.