17 godina za genocid u Srebrenici
0

Borovčanin prebačen u Dansku na odsluženje kazne zatvora

Sarajevo-x.com
Ljubomir Borovčanin prebačen je u Dansku na izdržavanje 17-godišnje kazne zatvora, na koju ga je osudio Haški tribunal zbog zločina u Srebrenici počinjenih u julu 1995. godine, javio je Birn Justice Report.

On je četvrti osuđenik kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) uputio na izdržavanje kazne u Dansku.

Borovčanin, koji je bio zamjenik komandanta Specijalne brigade policije Republike Srpske, osuđen je za pomaganje u istrebljenju, ubistvima, proganjanju i prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva, te po komandnoj odgovornosti zbog nekažnjavanja podređenih koji su učestvovali u ubijanju zarobljenika u Zadruzi u Kravici (opština Bratunac).

Njemu je suđeno zajedno sa šestoricom visokorangiranih oficira Vojske Republike Srpske (VRS), kojima je presuda izrečena u junu 2010. godine.

Presudom je utvrđeno da je Borovčanin bio svjestan prisilnog preseljenja stanovniątva iz Potočara, te da je 13. jula 1995. godine bio prisutan i u skladištu u Kravici, gdje je bilo zatvoreno više od 1.000 bošnjačkih muškaraca.