{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Borovčanin prebačen u Dansku na odsluženje kazne zatvora

S
11.11.2011. u 12:21
0
0
Borovčanin prebačen u Dansku na odsluženje kazne zatvora
0
Borovčanin prebačen u Dansku na odsluženje kazne zatvora
Ljubomir Borovčanin prebačen je u Dansku na izdržavanje 17-godišnje kazne zatvora, na koju ga je osudio Haški tribunal zbog zločina u Srebrenici počinjenih u julu 1995. godine, javio je Birn Justice Report.
On je četvrti osuđenik kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) uputio na izdržavanje kazne u Dansku.

Borovčanin, koji je bio zamjenik komandanta Specijalne brigade policije Republike Srpske, osuđen je za pomaganje u istrebljenju, ubistvima, proganjanju i prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva, te po komandnoj odgovornosti zbog nekažnjavanja podređenih koji su učestvovali u ubijanju zarobljenika u Zadruzi u Kravici (opština Bratunac).

Njemu je suđeno zajedno sa šestoricom visokorangiranih oficira Vojske Republike Srpske (VRS), kojima je presuda izrečena u junu 2010. godine.

Presudom je utvrđeno da je Borovčanin bio svjestan prisilnog preseljenja stanovniątva iz Potočara, te da je 13. jula 1995. godine bio prisutan i u skladištu u Kravici, gdje je bilo zatvoreno više od 1.000 bošnjačkih muškaraca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: