BiH
18

Borovac: U toku usaglašavanje prijedloga ugovora BiH i Islamske zajednice

FENA
Semiha Borovac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Semiha Borovac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izjavila je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da je u toku usaglašavanje prijedloga osnova ugovora Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u BiH.

Ona je to kazala odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Denisa Bećirovića koji je pitao zašto država BiH još nije usvojila sporazum s Islamskom zajednicom, napominjući da je to već urađeno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a to pitanje je regulirano i s Katoličkom crkvom.

"Šta je problem da BiH dobije takav ugovor i s Islamskom zajednicom u BiH i ko pravi probleme na tom putu", pitao je Bećirović.

Ministrica Borovac je podsjetila da je BiH zaključila međunarodne ugovore - Osnovni ugovor između Svete stolice i BiH i dodatni protokol na osnovu ovog ugovora još 2007. godine, te Osnovni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i BiH 2008. godine.

Po njenim riječima, na inicijativu Predsjedništva BiH i zaključkom Vijeća ministara BiH početkom 2011. je utvrđen identičan postupak zaključivanja ovog ugovora i s Islamskom zajednicom te su na toj osnovi vođeni pregovori za zaključivanje ugovora.

"Pregovaračke aktivnosti tima za vođenje ugovora s Islamskom zajednicom u BiH odvijale su se, istina, s velikim zastojem u izradi ugovora, ali su aktuelizirane i okončane tokom 2015. godine", navela je ministrica Borovac.

Po njenim riječima, Vijeće ministara BiH je u septembru 2015. utvrdilo prijedlog osnova ugovora BiH i Islamske zajednice u BiH i usvojilo izvještaj tima za vođenje pregovora.

Ministrica kaže da je tekst prijedloga osnovnog ugovora dostavljen u oktobru 2015. godine Predsjedništvu BiH na postupanje. Dodaje da je u martu 2016. godine ovaj materijal uvršten u dnevni red sjednice Predsjedništva BiH, ali je povučen radi dodatnog usaglašavanja.

"Prema posljednjim informacijama od jučer iz Predsjedništva BiH, usaglašavanje je još u toku", kazala je ministrica Borovac.

Poslanik Denis Bećirović je, komentirajući odgovor, kazao da je ministrica iznijela slijed događaja i tu se nema šta prigovoriti, ali je iskazao nezadovoljstvo stanjem u ovoj oblasti.

"Očigledno je da imamo jednu situaciju u kojoj se negira jednom narodu u BiH i nacija i jezik i vjera i država. Postoje ljudi, prije svega iz SNSD-a imenom i prezimenom, koji i na najvišim funkcijama u bh. entitetu RS više i ne spominju Bošnjake već koriste termin muslimani. Cilj je da svedu čitav jedan narod na vjersku grupu", izjavio je Bećirović.

U pogledu vjerskih prava, kaže da "vidimo da Islamska zajednica ne može ostvariti pravo koje mogu druge dvije vjerske zajednice".