Politika saradnje
140

Borovac: Radimo na mapiranju bh. iseljeništva u deset zemalja svijeta

Piše: Er. M.
Semiha Borovac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Semiha Borovac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iseljeništvo porijeklom iz BiH postaje sve značajniji akter u političkom, ekonomskom, obrazovnom, sportskom, kulturnom i životu zemalja prijema općenito. Takvim položajem iseljeništvo može značajnije utjecati na proces odlučivanja, rad državnih institucija i opće društvene tokove u zemljama prijema, a time i na sadržaj i kvalitet saradnje zemalja prijema s BiH.

Nakon više od dvije decenije bezuspješnih pokušaja, Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice usvojilo u aprilu 2017. godine politiku o saradnji s iseljeništvom, prvi dokument na državnom nivou kojim se nastoje institucionalizirati odnosi s našim iseljeništvom.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac kazala je u razgovoru za Klix.ba da je nakon usvajanja dokumenta Ministarstvo pokrenulo niz aktivnosti koje su predviđene politikom.

"Ministarstvo trenutno radi na mapiranju iseljeništva u deset zemalja svijeta te će rezultati dobijeni mapiranjem početkom sljedećeg mjeseca biti postavljeni na web platformu čija je uspostava također predviđena dokumentom politike", rekla je Borovac.

Pored navedenog, jedna od aktivnosti je i jačanje kapaciteta jedinica lokalne uprave. U tom smislu Borovac će u ponedeljak s predstavnicima 28 gradova i općina potpisati memorandume o saradnji u oblasti iseljeništva kao odraz kontinuirane saradnje te nastavka zajedničkih aktivnosti u interesu i iseljeništva i građana Bosne i Hercegovine.

"Također, uz podršku međunarodnih partnera, Švicarske vlade i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (NDP) Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice provodi i aktivnosti u cilju formiranja reprezentativnog tijela iseljeništva u Njemačkoj, a u toku su i pripreme za druge zemlje sa značajnim brojem naših iseljenika", zaključila je Borovac.

Historijski gledano, migracije predstavljaju izraz stalne ljudske težnje za boljitkom i napretkom te težnje ka općem prosperitetu. Velike katastrofe, ali i razlozi ekonomske prirode najčešće su glavni motivacioni faktori zbog kojih se migracije uopće dešavaju i što na takav način stvaraju sliku o važnosti takvih dešavanja u svijetu, što stvara potrebu da se ova oblast ljudskog života institucionalizira. Treba reći da se radi o pojavama i procesima koji su karakteristični za sve zemlje, nezavisno od stepena ekonomske razvijenosti.

Politika o saradnji s isljeništvom ima intenciju da prepozna, njeguje i razvija veze iseljeništva BiH s vlastitom državom, da stvara i razumno prepozna uslove za veće uključivanje iseljeništva u društveno-ekonomski razvoj BiH te da podstiče iseljeništvo da doprinosi međunarodnoj promociji zemlje i izgradnji pozitivnog imidža BiH povezivanjem i radom na međunarodnim projektima, projektima u zemlji njihovog boravka i projektima u BiH.