{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Borovac-Maurer: Dijaspora predstavlja ogroman potencijal za razvoj BiH

6.8.2015. u 14:00
39
31
Borovac-Maurer: Dijaspora predstavlja ogroman potencijal za razvoj BiH
39
Borovac-Maurer: Dijaspora predstavlja ogroman potencijal za razvoj BiH
Semiha Borovac na sastanku sa Heinrichom Maurerom
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac razgovarala je u Sarajevu sa ambasadorom Švicarske Konfederacije u BiH Heinrichom Maurerom o zajedničkim projektima BiH i Švicarske u oblastima migracije i saradnje sa iseljeništvom.
Ministrica Borovac je izrazila zahvalnost Švicarskoj na nesebičnoj pomoći Bosni i Hercegovini kroz implementaciju različitih projekata u BiH.

Borovac je posebno istakla donaciju Švicarske od 5 miliona eura za Regionalni stambeni program te finansijsku, tehničku i stručnu podršku u izgradnji i jačanju kapaciteta BiH za prihvat i integraciju bh. državljana koji se vraćaju po osnovu Sporazuma o readmisiji.

Dodala je da je zahvaljujući pomoći Švicarske potpuno opremljen Readmisioni centar u Mostaru i izrađena Strategija za integraciju povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji u koju je uključeno 11 lokalnih zajednica.

Ambasador Maurer je pohvalio saradnju sa Bosnom i Hercegovinom u ovoj oblasti i naglasio da je Švicarska zainteresovana za nastavak migracionog partnerstva i u narednom periodu.

On je rekao da u Švicarskoj živi oko 60 hiljada bh. državljana koji mogu biti značajan faktor i ekonomskog i kulturnog povezivanja dvije zemlje. Istakao je da je bh. dijaspora veoma uspješna u Švicarskoj i dobar primjer integracije te da iskazuje interes za ekonomskim angažmanom u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Borovac je rekla da dijaspora predstavlja ogroman potencijal za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine s obzirom da je BiH peta zemlja u svijetu po broju iseljenika u odnosu na ukupan broj stanovnika.

Izrazila je žaljenje što je dijaspora do sada bila na neki način zapostavljena i naglasila da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u narednom periodu raditi na izradi jedne cjelovite strategije u oblasti saradnje sa iseljeništvom, kao i na pripremi zakona o dijaspori.

„Veoma je važno da naši iseljenici imaju informacije o potencijalima Bosne i Hercegovine i ostanu vezani za svoju domovinu“, istaknula je ministrica Borovac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: