{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Borovac-Maurer: Dijaspora predstavlja ogroman potencijal za razvoj BiH

6.8.2015. u 14:00
39
31
Borovac-Maurer: Dijaspora predstavlja ogroman potencijal za razvoj BiH
39
Borovac-Maurer: Dijaspora predstavlja ogroman potencijal za razvoj BiH
Semiha Borovac na sastanku sa Heinrichom Maurerom
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac razgovarala je u Sarajevu sa ambasadorom Švicarske Konfederacije u BiH Heinrichom Maurerom o zajedničkim projektima BiH i Švicarske u oblastima migracije i saradnje sa iseljeništvom.
Ministrica Borovac je izrazila zahvalnost Švicarskoj na nesebičnoj pomoći Bosni i Hercegovini kroz implementaciju različitih projekata u BiH.

Borovac je posebno istakla donaciju Švicarske od 5 miliona eura za Regionalni stambeni program te finansijsku, tehničku i stručnu podršku u izgradnji i jačanju kapaciteta BiH za prihvat i integraciju bh. državljana koji se vraćaju po osnovu Sporazuma o readmisiji.

Dodala je da je zahvaljujući pomoći Švicarske potpuno opremljen Readmisioni centar u Mostaru i izrađena Strategija za integraciju povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji u koju je uključeno 11 lokalnih zajednica.

Ambasador Maurer je pohvalio saradnju sa Bosnom i Hercegovinom u ovoj oblasti i naglasio da je Švicarska zainteresovana za nastavak migracionog partnerstva i u narednom periodu.

On je rekao da u Švicarskoj živi oko 60 hiljada bh. državljana koji mogu biti značajan faktor i ekonomskog i kulturnog povezivanja dvije zemlje. Istakao je da je bh. dijaspora veoma uspješna u Švicarskoj i dobar primjer integracije te da iskazuje interes za ekonomskim angažmanom u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Borovac je rekla da dijaspora predstavlja ogroman potencijal za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine s obzirom da je BiH peta zemlja u svijetu po broju iseljenika u odnosu na ukupan broj stanovnika.

Izrazila je žaljenje što je dijaspora do sada bila na neki način zapostavljena i naglasila da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u narednom periodu raditi na izradi jedne cjelovite strategije u oblasti saradnje sa iseljeništvom, kao i na pripremi zakona o dijaspori.

„Veoma je važno da naši iseljenici imaju informacije o potencijalima Bosne i Hercegovine i ostanu vezani za svoju domovinu“, istaknula je ministrica Borovac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: