BiH
0

Borovac i Jusić posjetili KJKP "Tržnice i pijace"

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić posjetili su danas Kantonalno javno komunalno preduzeće "Tržnice i pijace" u Sarajevu.

Gradska tržnica u Sarajevu izgrađena je 1894. godine i uvrštena je na listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Polazeći od historijskog značaja tog objekta, njegova unutarnja i vanjska restauracija i saniranje nameću se kao nužnost.

"Uvrštavanje Gradske tržnice na listu nacionalnih spomenika BiH stavlja pred sve nas niz važnih zadataka, kako na njihovoj restauraciji, tako i dokumentaciono-prezentacionom čuvanju od zaborava ovog važnog arhitektonskog i uslužnog objekta", rečeno je u razgovoru, koji su gradonačelnica Borovac i ministar Jusić vodili sa direktorom preduzeća Suljom Džafom.

Iako u teškim uvjetima privređivanja, ovo preduzeće uložilo je u proteklih devet godine preko tri miliona konvertibilnih maraka u sanaciju objekta Gradske tržnice.

Za sanaciju krova Gradske tržnice i unutarnje i vanjsko uređenje i rekonstrukcija nužno je osigurati dodatnih oko 400.000 KM.