{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Borjana Krišto izabrana za predsjedavajuću Zastupničkog doma Parlamenta BiH

6.12.2018. u 13:55
219
56
Borjana Krišto izabrana za predsjedavajuću Zastupničkog doma Parlamenta BiH
219
Borjana Krišto izabrana za predsjedavajuću Zastupničkog doma Parlamenta BiH
Borjana Krišto (Foto: H. M./Klix.ba)
Za predsjedavajuću Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH većinom glasova parlamentaraca izabrana je Borjana Krišto (HDZ).
Nakon završetka pauze Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH počeo je nastavak konstituirajuće sjednice državnog organa zakonodavne vlasti i to na tački izbora predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH.

S obzirom na to da predsjedavajući ne može biti iz istog reda kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministra BiH, za predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH biran je zastupnik iz reda hrvatskog naroda.

HDZ je za predsjedavajuću predložio Borjanu Krišto, SDA je za prvog zamjenika predložila Denisa Zvizdića, SNSD je za drugog zamjenika predložio Nebojšu Radmanovića, dok je SDP za prvog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH predložio Nermina Nikšića.

Za izbor Borjane Krišto na mjesto predsjedavajuće glasalo je 26 zastupnika, protiv je bilo osam, dok je sedam zastupnika bilo suzdržanih. Zastupnici su sa 23 glasa za, 17 protiv i dva suzdržana podržali Denisa Zvizdića za prvog zamjenika predsjedavajuće.

Zastupnik SDP-a Nermin Nikšić dobio je 17 glasova za, 16 parlamentaraca je bilo protiv njegov izbora, dok je devet bilo suzdržanih.

Izbor prvog zamjenika predsjedavajućeg obilježila je rasprava zastupnika SBB-a Damira Arnauta i zastupnice SDA Alme Čolo u vezi s kršenjem Poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Čolo je tvrdila kako za Nikšića ne treba glasati u drugom krugu s obzirom na to da je Zvizdić dobio opću većinu, ali i jednu trećinu glasova iz oba entiteta.

Zbog nejasnoća vezanih za to treba li se glasati u drugom krugu za Nikšića data je pauza od 15 minuta. Nakon pauze zastupnici će glasati i o izboru Nebojše Radmanović za drugog zamjenika predsjedavajuće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: