Nezadovoljna izborom
0

Borjana Krišto: Imenovanje Kukića stvara krizu u zemlji

SRNA
Borjana Krišto
Borjana Krišto
Jedan od kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Borjana Krišto smatra da prijedlog "platformaša" da se na to mjesto imenuje Slavo Kukić, predstavlja stvaranje krize u BiH, napominjući da je BiH demokratska država.

"Mora se poštovati princip rotacije i na to mjesto trebalo bi izabrati hrvatskog predstavnika, i to onog koji predstavlja 90 posto Hrvata u BiH", izjavila je Krišto Srni.

Prema njenim riječima, takav pristup uvažavanja Hrvata je i poštovanje duha i slova Dejtonskog sporazuma, a i Ustava BiH.

"Ovakvo stanje koje zagovaraju (lider SDP BiH Zlatko) Lagumdžija i njegovi saradnici, ne samo da unazad vraća BiH već i njeno okruženje", smatra Krišto.

Predsjedništvo BiH predložilo je prije dva dana Parlamentarnoj skupštini BiH Slavu Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. 

Kukić, koji je kandidat stranaka okupljenih oko platforme, dobio je sedam bodova, kandidat Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović šest, a kandidat dva HDZ-a Borjana Krišto pet bodova.