Opravdanja, opravdanja
223

Borjana Krišto brani kolege: Parlamentarci možda nešto i rade, iako nema sjednica

Piše: Er. M.
Borjana Krišto (Foto: D. S./Klix.ba)
Borjana Krišto (Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto rekla je da parlamentarci imaju svoje aktivnosti i da "možda nešto i rade", uprkos tome što nisu održali nijednu sjednicu od konstituisanja.

Na pitanje o nezasjedanju PSBiH, ona je kazala da parlamentarci imaju svoje aktivnosti i da ne može reći kako oni ništa ne rade jer "možda nešto i rade".

Krišto je kazala da su imenovanja u Vijeću Evrope u nadležnosti PSBiH, ali da je poznato iz kojih razloga nije došlo do formiranja Vijeća ministara i zakonodavne vlasti.

Ona je rekla da ne može govoriti o posljedicama te da je kao članica Kolegija ZDPSBiH pokušala doći do rješenja, ali da se odluke donose konsenzusom.

Kako kaže, članovi kolegija oba doma moraju konsenzusom donijeti odluku.

Na pitanje o formiranju vlasti, ona je rekla da HDZ čini sve da se vlast na nivou BiH formira prije.

"I dalje ćemo insistirati da sve to bude u interesu konstitutivnih naroda i ostalih građana", kazala je Krišto.

Ona je rekla da je program HDZ-a jasno poznat i da HDZ ima jasnu podršku hrvatskog naroda u BiH. Ocijenila je da je za BiH najvažnija izmjena izbornog zakonodavstva.

"Danas smo došli u situaciju da nam CIK preuzima ulogu zakonodavca", rekla je Krišto.

Što se tiče migrantske krize i poruke koju je danas poslala PSBiH, Krišto je rekla da migrantska kriza nije problem jednog kantona ili BiH.

Istakla je da institucije trebaju ozbiljno pristupiti rješavanju ovog problema. Ocijenila je da su danas parlamentarcima dostavljeni zaključci Gradskog vijeća Bihaća pitajući se da li se državni parlamentarci uopće trebaju izjašnjavati o njima. Kako kaže, parlamentarci ni od Vijeća ministara BiH ni od Ministarstva sigurnosti BiH nisu dobili nikakve informacije. Dodala je da problem migrantske krize nije samo sigurnosni problem, već da se treba posmatrati i iz humanog konteksta.