Sead Avdić odustao
0

Boriša Arnaut ambasador u Beogradu?

SRNA
Beograd
Beograd
Aktuelni kandidat za ambasadora BiH u Srbiji Sead Avdić odustao je od kandidature, čime je otvorio prostor da na ovu poziciju bude ponovo imenovan Boriša Arnaut, konzul u Minhenu, pišu Nezavisne novine.

Prema saznanjima ovog lista, Avdić je odlučio da odustane od kandidature po nagovoru ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja, čiji je savjetnik, jer mu je obećano neko drugo mjesto u diplomatiji. Avdić već mjesecima čeka agreman iz Beograda, ali ga nije dobio, a kao osnovna prepreka pominjan je slučaj "Tuzlanska kolona", koji procesuira pravosuđe Srbije za ratni zločin nad vojnicima bivše JNA.

Pretpostavlja se da će na narednoj sjednici Predsjedništva BiH, član ove institucije Haris Silajdžić za ambasadora BiH u Beogradu predložiti Arnauta, koji je bio kandidat za to mjesto i prije dvije i po godine, nakon čega će se čekati agreman iz Srbije.

Iako iz države prijema nikada ne obrazlažu zašto kandidat za ambasadora nije dobio agreman, spekulisalo se da su osnovni razlozi za odbijanje Arnauta to što je bio odgovoran za dodjeljivanje državljanstava mudžahedinima u BiH.

S obzirom na to da se ambasadori BiH imenuju u skladu s odlukom Predsjedništva BiH o nacionalnoj rotaciji, ambasador iz reda Bošnjaka bio bi na ovoj funkciji u Beogradu do oktobra ove godine, jer nakon toga red dolazi na kandidata iz reda Srba.

Prema medijskim pisanjima, na nedavnom sastanku ministara inostranih poslova BiH, Srbije i Turske Svena Alkalaja, Vuka Jeremića i Ahmeda Davutoglua predloženo je da se podrži Arnautova kandidatura kako bi se popravili odnosi susjednih zemalja, jer je dvije i po godine u Beogradu otpravnik poslova.