Politika Srbije prema BiH
89

Boris Tadić za Klix.ba iz Azerbejdžana: Dodik zaoštrava retoriku na ekstremno opasan način

M. P.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije, jedan je od učesnika Globalnog Baku Foruma koji se održava u glavnom gradu Azerbejdžana, a za Klix.ba govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, odnosu Srbije prema BiH i drugim aktuelnim temama.

Na pitanje koliko je politika Srbije prema Bosni i Hercegovini trenutno iskrena, Tadić je kazao kako se s istim pitanjem suočavao i za vrijeme svog mandata te kako to znači da na ovim prostorima vlada stalno nepovjerenje.

"To je donekle normalno imajući u vidu rat, a s druge strane, ako samo pristupamo nepovjerenjem jedni drugima, nikako nećemo moći prevazići problem, ako samo ukazujemo na određeni aspekt stvari. Ako me pitate koliko je Vučićeva politika iskrena prema BiH, moram reći da ne vjerujem da je ona iskrena i prema Srbiji. Ja sam njegov oponent, mi smo politički protivnici decenijama i ako bude prilike i razgovaramo, mada toga nije bilo već pet-šest godina, ali to je moj odnos prema današnjoj politici u Srbiji. Ona je potpuno suprotna od svega što sam ja radio. Ja sam bio potpuno iskren za pomirenje i za rješavanje problema, ali i kada sam ja obavljao tu dužnost, suočavao sam se s ogromnim nepovjerenjem i u BiH i u Hrvatskoj, ogromnim predrasudama, i to je najveći problem s kojim se svaka politika suočava. U BiH postoje legitimni predstavnici srpskog naroda i institucije, predsjednik Srbije, ko god da je, ima i obavezu da komunicira i kooperira s predstavnicima Republike Srpske. Toga mora da bude svjesna svaka bošnjačka i hrvatska politika u BiH i tu moramo naći okvir saradnje, skidati predrasude, stereotipe iz agende naših odnosa i pronalaziti praktična rješenja, a istovremeno potvrđivati da iskreno nešto vjerujemo i hoćemo", kazao je Tadić.

Politika koja se trenutno vodi je, kako kaže, politika gašenja vatre koju sami potpaljuju, ali nije samo Vučić takav, već uglavnom svi političari na Balkanu.

"Cilj takve politike je održavanje konstantnih tenzija i upotrebe onog dijela biračkog tijela koje hoće da legne na takvu politiku, a takvih je većina građana, praktično u svim zemljama Zapadnog Balkana, zato što se aktivira iracionalno u čovjeku, previše emocije i to na kraju nas vodi u sukob. Taj pokušaj promjene političkog koda na prostoru Zapadnog Balkana, koji smo mi započeli 2004. godine, pa onda Ivo Josipović i ja sa Sulejmanom Tihićem, vrlo brzo je potopljen i vrlo brzo smo se vratili na ono naše staro i to je za mene tragedija. Cilj takve politike je održavanje konstantnih tenzija i računanje na dio biračkog tijela koje će željeti podržati takvu politiku, a to je nažalost relativna većina birača u svi našim zemljama", smatra Tadić.

Za politiku koju vodi član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Milorad Dodik Tadić kaže kako smatra da tu postoji strategija.

"Percepcija u BiH Dodikove politike je jednoznačna. Dodik govori stvari za koje ima pravno-formalno pravo, s druge strane Dodik zaoštrava retoriku na ekstremno opasan način. U mom mandatu ne sjećam se da je takvo nešto radio. Sada, možda se dešava da Dodik zaoštrava retoriku i onda ga Vučić smiruje, da li je to istina ili teatar, to vi sami prosuđujte, ali ja smatram da je to neprihvatljiva politika, vrlo opasna politika i mislim da nema nikakvog razloga za takvu politiku. Mislim da bih drugačije vodio politiku, pogotovo na Balkanu, gdje je već jednom puklo, pa ne daj Bože da ponovo pukne s jednako tragičnim posljedicama. Valjda smo jednu lekciju naučili. Ima Dodik na strani bošnjačke politike svoje blizance i ljude koji uopšte ne razumiju da oni svojim politikama i reakcijama izazivaju Dodikovu reakciju. Naprimjer, kada oni kažu da bi priznali nezavisnost Kosova, oni ne razumiju da prave korak prema nezavisnosti Republike Srpske i da Dodiku daju otvorena vrata i onda oni imaju opravdanje za svoju reakciju. Ja ne mogu da razumijem te iracionalnosti koje se svako malo ponavljaju i s jedne i s druge strane i koje nas vode u potpunu katastrofu. Ja takvu politiku nikada ne bih vodio. Dodik vezuje svoj politički opstanak za opstanak Republike Srpske, to je katastrofa i za RS, to je sa stanovišta političke tehnike i metodologije nešto potpuno neprihvatljivo i guši svaku komunikaciju unutar RS-a, ali vidimo da je to konstanta. To je bolest koja je zavladala svijetom", kazao je Tadić.

O ideji Otvorenog Balkana je kazao kako je to odlična ideja, ali kako je ona naišla na skepticizam zbog koncepta Srpskog sveta, koji je zasjenio.

"Mi dok ne budemo članica EU treba da učinimo sve što liči na EU na našem prostoru, jer u Evropi će nas više cijeniti ukoliko sami nešto postignemo. Ta ideja Otvorenog Balkana bila je i naša ideja i mi smo se vodili tim konceptom, ona će donijeti razmjenu dobara, lakše kretanje robe i usluga, na pravedan način, ali ono što ja nikako ne mogu da podržim, to je koncept Srpskog sveta, to je jedna replika Ruskog sveta, koji je imao jednu potpuno drugačiju dimenziju, koji je lansiran kao ideja, ali šta ako se na Srpski svet odgovori bošnjačkim ili hrvatskim svetom. I onda opet dolazimo do sukoba. Čitava ideja treba da bude pomirenje, racionalnost, sagledavanje međusobnih interesa i traganje za arhitekturom na Balkanu, kojom ćete osigurati mir. Ja sam promovisao politiku pomirenja i zbližavanja, sada imate drugačiju politiku, realističnu politiku koja štiti svoje interese, patriotsku politiku koja je za mene lažna politika iza koje se krije pljačka, a ne stvarna ljubav prema svojim ljudima", zaključio je Tadić za Klix.ba iz Azerbejdžana.