BiH
0

Boris Rutešić osuđen na pet godina i osam mjeseci zatvora za organizirani kriminal

FENA
Sud Bosne i Hercegovine osudio je Borisa Rutešića na pet godina i osam mjeseci za organizirani kriminal, saopćeno je iz Suda BiH.

Boris Rutešić je oglašen krivim što je od novembra 2009. do maja 2010. godine postao pripadnik grupe za organizirani kriminal radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prijenosa, prevoza, držanja, posredovanja u daljnjoj međunarodnoj prodaji, uvoza i izvoza, slanja i isporuke opojne droge heroin i marihuana čiji je promet zabranjen odredbama Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga i to sa područja Republike Crne Gore na područje Bosne i Hercegovine, te dalje na područje Republike Hrvatske.

U saopćenju se navodi da su navedenoj grupi za organizirani kriminal kao pripadnici pristupili i Darko Gurović, Vladimir Prodanović, kao i više drugih njima poznatih osoba s područja Republike Crne Gore, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te su vršili neovlašteni međunarodni promet opojnih droga s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

Optuženom Borisu Rutešiću u izrečenu kaznu zatvora uračunat će se vrijeme provedeno u pritvoru.

Oduzeti su mu predmeti koji su upotrijebljeni za izvršenje predmetnog krivičnog djela te je oslobođen obaveze da nadoknadi troškove ovog krivičnog postupka.