Šef diplomatije VB
14

Boris Johnson u posjeti BiH: Možda napuštamo EU, ali smo zainteresirani za napredak vaše zemlje

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Johnson doputovao je u dvodnevnu posjetu BiH, a prvi sastanak održao je s ministrom vanjskih poslova naše zemlje Igorom Crnatkom, poručivši da je Velika Britanija zainteresirana za BiH.

"Možda napuštamo EU ali ne napuštamo ovaj prostor. Predani smo sigurnosti i prosperitetu BiH. Odlučni smo da budemo s vama dugoročno", kazao je Johnson.

Johnson je kazao da je u BiH boravio i ranije te naglasio da BiH ima veliki potencijal koji mora iskoristiti kroz reforme te ulaganju kroz privatni sektor.

"Moramo ohrabriti razvoj i povezivanje kroz IT sektor, a kroz rješenje ekonomskih problema nestat će i političkih komplikacija. Želimo stvoriti novu platformu za nova ulaganja", poručio je Johnson.

Crnadak je kazao da BiH nastavlja da unapređuje odnose s Velikom Britanijom.

"Razgovarali smo o situacijiu BiH i regionu i važno je što bez obzira na Brexit Velika Britanija zadržava fokus na BiH i Zapadnom Balkanu. Uostalom u Londonu će 2018. biti i konferencija o Zapadnom Balkanu. Ono što je važno jeste da Velika Britanija ostaje sa snažnom podrškom reformama. Razgovarali smo o potrebi za snažnijom ekonomskom saradnjom ove dvije zemlje", poručio je Crnadak.

Zanimljivo je da je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak na kraju svog obraćanja pozvao Johnsona da dođe na skijanje na Jahorinu sljedeće godine.

Trgovinska razmjena između BiH i Velike Britanije iznosi oko 100 miliona eura.

Johnson će tokom svoje posjete BiH razgovarati i s predjedavajućim Vijeća ministara BiH te entitetskim premijerima, a sutra će posjetiti i sjedište SIPA-e.