Potpredsjednik PEN-a
56

Boris A. Novak: Janša je svojom bljutavom izjavom o Srebrenici izazvao bijes u Sloveniji

A. D.
Boris A. Novak
Boris A. Novak
Boris A. Novak, potpredsjednik PEN Internationala, pisac i aktivista Boris A. Novak reagirao na jučerašnji tvit Janeza Janše, premijera Slovenije putem kojeg je poslao sramnu poruku u vezi sa genocidom u Srebrenici.
Na dan obilježavanja 25. godišnjice u Srebrenici premijer Vlade Republike Slovenije Janez Janša na svom oficijelnom Twitter profilu je objavio:

"Masakr u Srebrenici ne bi se desio da je teritorij bivše Jugoslavije nakon raspada očišćen od komunističke ideologije, a osuđeni su poslijeratni pokolji u Sloveniji i drugdje".

Novak, koji je dio svoga života i intelektualnog angažmana između 1992. i 1995. godine posvetio pomaganju kolegama piscima i intelektualcima iz Bosne i Hercegovine, ovu Janšinu izjavu ocijenio je pogrešnom, neetičnom, ciničnom i politikantskom.

"Napisao sam ovu osudu kao nekadašnji organizator pomoći Međunarodnog PEN-a za izbjeglice i književnike u opsjednutom Sarajevu. Pošto sam tijesno vezan za Bosnu, Janševa bljutava izjava je i mene duboko pogodila. U Sloveniji se digao veliki bijes zbog te Janšine gluposti, i mogu vam reći da velika većina ljudi u Sloveniji misli kao i ja. Ne znam da li je u tome neka utjeha za vas, ali Janez Janša mnoge Slovence napada na isti način, između ostalih i mene: za njega sam ubica, jer sam potomak partizana. Drage moje bosanske koleginice i kolegi, držite se u ovim teškim vremenima", napisao je Noval.