Analiza PDP-a
4

Borenović pisao Mooreu: Javni servis u RS-u je isključivo u službi vladajuće koalicije

Piše: I. Č.
Branislav Borenović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Branislav Borenović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović dostavio je danas ambasadoru Misije OSCE-a u BiH Jonathanu Mooru analize centralne informativne emisije "Dnevnik 2" Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) za posljednjih mjesec dana.

"Analize, koje su do danas korištene za internu upotrebu u PDP-u, Borenović je poslao nakon gostovanja ambasadora Moorea u emisiji na RTRS-u koju je voditelj iskoristio za nove napade na opoziciju u RS", saopćeno je iz PDP-a.

U pismu koje je dostavljeno medijima Borenović je naveo da je šef Misije OSCE-a od RTRS-a "dobio potpuno tendenciozne i netačne informacije u vezi sa odnosom javnog servisa RS-a prema opoziciji u tom bh. entitetu".

"Žao mi je što je emisija u kojoj ste Vi bili gost iskorištena kako bi javni servis RS-a opoziciju u RS-u opet izložio napadima. Osjećam se odgovornim da reagujem, pogotovo zbog činjenice da je jedna od sfera kojom se OSCE bavi i sloboda medija, na koju se poziva i javni servis i koji je slobodu izvještavanja shvatio tako da može da radi šta god želi", ustvrdili su u pismu.

Smatra da "to ni u kom slučaju ne može da bude protumačeno kao politički pritisak".

"Osjećam se odgovornim da reagujem jer je i partija koju vodim dio Narodne skupštine RS-a, kojoj javni servis podnosi izvještaj o radu. Javni servis bi, po Zakonu o RTRS-u, morao da bude u službi istinitog i objektivnog informisanja javnosti. Ali on to, nažalost, nije", tvrdi Borenović.

Dodao je da je "RTRS isključivo servis vladajuće koalicije".

"Svakodnevno reagujemo na rad RTRS-a, što možete da pročitate i u našim demantijima, koje, naknadno, objavljuju. Od Vas lično ne tražimo ništa, osim što Vas molim da pročitate analize, u kojima ćete vidjeti u kojima temama je zastupljena PDP i opozicija. Vidjet ćete koliko i na koji način su zastupljeni funkcioneri PDP i Saveza za promjene u zajedničkim institucijama", naveo je Borenović u pismu.

Naveo je i neke od primjera kako je RTRS izvještavao, odnosno nije informirao građane o aktivnostima funkcionera PDP-a, ili njihovih predstavnika u vlasti na nivou BiH, s željom, dodao je, da "sloboda medija bude shvaćena kao mogućnost objektivnog informisanja građana RS-a, a ne kao sredstvo za propagandu vladajuće koalicije u RS-a protiv političkih neistomišljenika".