Predsjednik PDP-a
65

Borenović: Osjetili smo optimizam za dogovor o izmjenama Izbornog zakona

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kaže da je na današnjem sastanku o reformi izbornog zakonodavstva osjetio dozu optimizma kao da se napravio određeni dogovor unutar Federacije BiH.

"Što se nas tiče najviše nas, nas zanimaju tehničke izmjene da imamo fer i poštene izbore. 2. oktobra će biti izbori i građani trebaju biti uvjereni da će se njihov glas zaista brojati i da neće biti dio bilo kakve izborne manipulacije. Zato je važno insistirati da 2. oktobra imamo izbore, fer, demokratske i poštene. Vidjet ćemo da li je ovakav optimizam realan", kazao je nakon sastanka koji je održan u zgradi Delegacije EU u Sarajevu.

Lider PDP-a smatra da se sada očekuje finalni dogovor političkih faktora u Federaciji BiH.

Na pitanje šta misli o ukidanju etničkih prefiksa, Borenović kaže da je stav opozicije u RS-u od ranije poznat.

"Za nas je najvažnije da Republika Srpska bira jednog člana Predsjedništva BiH. Što se tiče domova naroda, treba vidjeti kako će se odvijati proces narednih dana. Ne želimo ugroziti šansu da se dođe do izborne reforme koja će ugroziti izborni proces", dodao je.

Što se tiče povratka predstavnika RS-a u institucije BiH, Borenović kaže kako očekuje da se prevaziđe Inzkova odluka uz unutrašnji dogovor u Parlamentu BiH i da se zakoni donose bez nametanja.

"To je jedan od izazova nas u Republici Srpskoj, a tu su i zaključci NSRS-a koje treba poštovati. Vidjet ćemo u narednim danima šta je politički dogovor vladajuće koalicije SDA, SNSD i HDZ, da li su zakopali ratne sjekire, pa će ih opet otkopati", zaključio je.