Branit će Ustav RS-a
50

Borenović optužio SDA za izazivanje haosa, Govedarica tvrdi da Izetbegović ruši Dejtonski sporazum

Piše: M. N.
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Predstavnici stranaka koji su prisustvovali današnjem sastanku koji je organizovao Milorad Dodik, poručili su kako su bez obzira na razmirice u vezi političkih pitanja uvijek složni kada je u pitanju Republika Srpska.

Lider PDP-a Branislav Borenović kazao je da je SDA 24 sata nakon sastanka sa SNSD-om i iskazivanja spremnosti za spuštanje lopte, zapalila vatru te da to pokazuje njenu stvarnu namjeru, a to je da je ne interesuje rješavanje ozbiljnih problema u državi nego isključivo međunacionalne tenzije.

"Političke stranke iz RS-a su izašle sa zajedničkom izjavom, pratimo situaciju i pozivom sve da se vrate u ustavne okvire. Dok se ovo ne riješi, sa SDA ne treba razgovarati o formiranju vlasti. Stranka koja podriva ustavno uređenje i radi protiv RS-a, ne treba da ima ni potpredsjednika RS-a. Problem se treba nazivati pravim imenom, SDA je izazvala haos i preuzima odgovornost za političke procese. To je antidejtonsko i antiustavno djelovanje. RS je trajna, neupitna kategorija koju niko ne smije degradirati. Ovo što je SDA uradila znači da nisu željeli dobro ni Bošnjacima, ni Srbima, ni Hrvatima, ni ostalima koji žive u RS i FBiH", naglasio je Borenović.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica kazao je da treba biti razuman i odgovoran prema RS-u i njenom narodu te je upozorio da su ugroženi ustavna pozicija BiH, Dejtonski sporazum i Ustav RS naglasivši da su ga spremni braniti.

"Prizemnije razmišljanje od SDA i Bakira Izetbegovića govori da sam jučer bio u pravu. Oni misle da pravljenjem velikog problema mogu da riješe mali problem. Svakom mora biti jasno da bilo kakav vrsta koketiranja sa SDA neće donijeti dobro. Upozoravamo, svi naši naredni koraci zavist će od Bakira Izetbegovića i njegove družine koja je spremna da ruši Dejtonski sporazum", zaključio je Govedarica.