"Najsramniji prijedlog"
0

Borenović o Dodikovoj ideji: Ratni dezerter i švercer pokušava osporiti dan nastajanja RS-a

G. M.
Branislav Borenović (Foto: D. S./Klix.ba)
Branislav Borenović (Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović reagirao je na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će podržati "ideju da se Dan RS-a, umjesto 9. januara, obilježava 15. februara, kada Srbija slavi Dan državnosti".
"Na jedinom održanom, od desetina obećanih referenduma, 99,79 posto građana je jasno reklo da je Dan Republike Srpske 9. januar. Nije prošlo ni pet godina, Milorad Dodik planira da taj praznik ukine, poništi odluku naroda i Dan Republike ‘premjesti’ na drugi datum, što je čin najgoreg izdajnika svog naroda i najvećeg podanika interesa drugih", rekao je Borenović.

Borenović kaže da se "historijske činjenice ne mogu mijenjati kako kome padne na pamet".

"Tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini je baš 9. januara 1992. godine, prije početka rata u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske. To je nepromjenjiva historijska činjenica i nije na Dodiku ili bilo kome da danas brutalno i sramno mijenja historiju", naveo je Borenović.

Kako kaže, tačno je da je 15. februar "bitan datum koji poštuje svaki Srbin, jer tada obilježavamo i početak Prvog srpskog ustanka i donošenje Sretenjskog ustava, ali taj datum nema nikakve veze sa nastankom Republike Srpske".

"Jadno je što skoro trideset godina kasnije, ratni dezerter i švercer pokušava da ospori dan nastajanja RS, izda narod, unizi tadašnje političko rukovodstvo koje je u burnim vremenima imalo smjelosti da proglasi Republiku Srpsku, ali najviše sve one koji su potom dali živote za stvaranje RS. Ovo je najsramniji prijedlog u historiji RS", navodi se u Borenovićevoj izjavi.