Ozbiljne optužbe
86

Borenović o aferi "Ikona": Javnost u BiH mora znati istinu, veliki ispit za Vijeće ministara

D. Be.
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je komentarisao ozbiljne optužbe da je Milorad Dodik poklonio Sergeju Lavrovu ikonu koja je ukrajinska kulturna baština te rekao kako smatra da je ovo veliki ispit za Vijeće ministara BiH i sve nadležne institucije.
"Ovo je veliki ispit za Vijeće ministara koje to treba istražiti. Ovo su ozbiljne optužbe iz zvaničnih institucija. Najvažnije je da javnost u BiH sazna istinu o čemu se tačno radi. Na potezu su Vijeće ministara i relevantne institucije koje su pod kontrolom vladajuće koalicije SNSD-a, SDA i HDZ-a i oni sve to mogu utvrditi", kazao je.

Ističe da se radi o veoma ozbiljnim navodima i da vlast mora dati odgovor što prije.

"Naravno, to podrazumijeva da za sve što nije u skladu sa zakonom treba poduzeti mjere i radnje", dodao je.

Skoro 24 sata nakon što je Klix.ba otkrio aferu nije se oglasio niko iz SNSD-a.

"Mislim da bi trebao prvenstvo predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kao prvi čovjek u izvršnoj vlasti, dati svoj stav i viđenje i on treba zahtijevati da se te stvari istraže do kraja", poručio je Borenović.

Podsjetimo, Ambasada Ukrajine u BiH jučer je zatražila informaciju o porijeklu ikone koja je navodno nastala prije otprilike 300 godina i pronađena u Lugansku (Ukrajina) te zamolila za pružanje detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine.