BiH
0

Borenović: Formirat ćemo novu Vladu RS-a, bez SNSD-a

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Potpredsjednik Partije demokratskog pogresa (PDP) Branislav Borenović uvjerava da će u narednom periodu biti formirana nova vlada RS-a, u kojoj će, kako je naveo, biti mjesta za sve stranke, osim za SNSD.

Borenović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da vladajuća koalicija u RS-u ima najviše problema, ali da ih vješto kriju.

"Mislim da SNSD ima najviše problema. Učinit ćemo sve da okupimo što veći broj poslanika svih političkih stranaka, osim SNSD-a, i da u što kraćem roku formiramo novu Vladu RS-a bez SNSD. I to je jedini garant uspjeha RS-a, a sve ostalo je put ka njenom bankrotu, uništavanju njenih resursa", rekao je on.

Smatra da u novoj vladi moraju biti odgovorni ljudi i stranke, te da je to cilj sadašnje opozicije.

"Pokušat ćemo formirati vladu za spas RS i to je najveći izazov koji nas očekuje", navodi Borenović uz tvrdnju da je to i moguće uraditi, jer, kako kaže, već i među poslanicima vladajuće koalicije postoji ogromno nezadovoljstvo.

"U proteklih osam godina bilo je nezamislivo da neko od vladajućih poslanika glasa protiv zakona koji dolazi od Vlade. To se sada počelo dešavati, što znači da je Vlada primorana da povlači svoje zakone da ne bi doživjeli da im zakon padne na skupštinskom zasjedanju", navodi potpredsjednik PDP-a.

Pojasnio je da sadašnjoj opoziciji u formiranju nove većine u RS-u mogu biti partneri svi, osim SNSD-a, a koji su spremni da ozbiljno rade na obnovi RS-a.

"S SNSD-om nemamo šta da radimo, jer oni snose najveću odgovornost za situaciju u kojoj se RS nalazi i s njima nema ozbiljne borbe protiv kriminala i korupcije, jer su svih ovih godina bili najodgovorniji za vršenje vlasti i situaciju u kojoj se nalazimo", rekao je Borenović.

Kazao je i da je na drugim partijama koje sada s SNSD-om vrše vlast da pokažu hrabrost da RS dobije drugu, novu izvršnu vlast, koja će raditi u korist građana.