BiH
81

Borenović: Dodikov jedini cilj je rušenje Vijeća ministara i povratak na vlast u Sarajevu

Piše: E. B.
Branislav Borenović (Foto: SRNA)
Branislav Borenović (Foto: SRNA)
Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović danas je u obraćanju novinarima komentarisao buduće djelovanje Saveza za promjene (SzP) nakon neuspjeha ove koalicije na Lokalnim izborima.

"Mi (PDP) smo osvojili 62.000 glasova, a to je 20 posto glasova više nego na prethodnim izborima. Ali ipak nismo zadovoljni kako smo prošli na izborima za načelnike i gradonačelnike i trebali bi redefinisati i ojačati opozicionu borbu u Republici Srpskoj kroz Savez za promjene ili možda kroz Savez za srpsku", rekao je lider PDP-a i naglasio da RS mora biti mnogo bolje mjesto za život nego što je to danas.

On je dodao da se očekuje da Srpska demokratska stranka završi sa imenovanjem novog liderstva kako bi se definisalo buduće opozicijsko djelovanje.

"Buduća borba mora da bude mnogo temeljnija i principijelnija i moramo iskoristiti sve mogućnosti da sa građanima razgovaramo otvorenije nego do sada. Lekcije se moraju izvući, ali moramo da budemo svjesni svoje snage a PDP je dokazao svoju snagu dobivši povjerenje od 62.000 građana", bio je jasan Borenović.

Predsjednik PDP-a je pozvao sve političke stranke koje žele da se bire s režimom da se priključe budućem djelovanju saveza.

On je dodao da je apsurdno da se PDP povlači iz Vijeća ministara BiH i drugih zajedničkih institucija BiH jer rezultat Lokalnih izbora ne može poništiti rezultat parlamentarnih izbora koji su se desili prije dvije godine.

"Ni Miloradu Dodiku nije palo na pamet da povuče svoje političke snage iz Vijeća ministra kada je prije četiri godine izgubio izbore u 24 opštine u RS-u", kazao je Borenović dodavši da je jedini cilj predsjednika RS-a da sruši Vijeće ministara BiH i povratak na vlast u Sarajevu.

"Ta velika Dodikova priča o protestima je paradoks. Zamislite, on bi da organizuje proteste protiv krađe, a zapravo je krađa legalizovana od njegove partije", naglasio je Borenović.

Predsjednik PDP-a je na kraju rekao da će se njegova partija zalagati da se spoje lokalni s parlamentarnim izborima kako bi se smanjili troškovi.