BiH
9

Borenović: Nismo htjeli da budemo Dodikovi "podanici i sluge"

FENA
Branislav Borenović (Foto: SRNA)
Branislav Borenović (Foto: SRNA)
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović odbacio je danas tvrdnje lidera SNSD-a Milorada Dodika da su predstavnici Saveza za promjene "odmetnici" od politike RS-a u djetonskoj BiH, ističući da nisu htjeli da budu Dodikovi "podanici i sluge".

Dodiku je postavio pitanje šta su mu parametri za takve kvalifikacije.

"Da li su odmetnici zato što nisu prenijeli nijednu nadležnost s RS-a na nivo BiH ili što su korektno radili svoj posao i nisu htjeli da budu dio jedne kriminalne i korumpirane hobotnice koja je kontrolisala javni aparat na štetu građana RS-a", upitao je Borenović navodeći da se "Dodik bavio švercom dok su neki učestvovali u ratu od 1992. do 1995".

Kazao da je Savez za promjene na nivou BiH učinio ono što Dodik nije nikada – postigao dogovor s koalicionim partnerima na nivou BiH da učestvuju u vlasti samo ako nema ustavnih promjena, kojih i nije bilo.

U PDP-u očekuju, dodao je, rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije te i dalje traže odgovore na pitanja zašto su propale Bobar banka i Banka Srpske, te gdje je nestalo tri milijarde KM u posljednjih osam godina.

Nakon sjednice Predsjedništva PDP-a u Bijeljini, Borenović je na pres-konferenciji dodao da je PDP zadovoljan sa 63.000 osvojenih glasova na lokalnim izborima, ali da će uslijediti raspuštanja i promjene u određenim općinskim odborima gdje su imali loš izborni rezultat.