Putem DARNS-a
2

Borenović: Da li Vijeće ministara ignoriše informacije o mogućoj nabavci vakcina iz Kine

V. K.
Branislav Borenović (Foto: T. S./Klix.ba)
Branislav Borenović (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik PDP-a i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Branislav Borenović, postavio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji i njegovim zamjenicima koje se tiče nabavke vakcina u BiH.

Kako je istakao Borenović, prema određenim informacijama, Državna regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost uputila je prema Vijeću ministara informacije i mogućnosti nabavke vakcina, ali za sada nije poznato da li je Vijeće ministara uopće odgovorilo na ovu inicijativu.

"Prema informacijama kojim raspolažemo, početkom aprila od Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost dobili su Informaciju o mogućnosti nabavke vakcina protiv COVID-19 kineskih proizvođača Sinopharm i Sinovac, zajedno sa svim formularima koje treba ispuniti da li se pristupilo nabavci, kao i vodičem za proceduru nabavke. Postavljam pitanje, na koje javnost mora dobiti odgovor, šta su tačno uradili po tom pitanju i da li je moguće da uopšte nisu reagovali na informaciju o mogućnosti nabavke vakcina", kaže Borenović.

Borenović je zatražio hitnu i detaljnu informaciju o ovom pitanju, navodeći da ne bi bio iznenađen da je Vijeće ministara potpuno izignorisao informaciju o ovoj mogućnosti, pa čak i kada imaju vodič u kojem im je nacrtano šta treba da rade.

"Vidjeli smo proteklih mjeseci ignorantski stav i potpunu nebrigu nadležnih kada je u pitanju nabavka vakcina, tako da ne bih bio iznenađen ni da su se oglušili na ovu informaciju. Zato očekujem da predsjedavajući, ali i njegovi zamjenici od kojih je jedno najpoznatije po brukanju po svijetu, što hitnije i detaljno odgovore", ističe Borenović.