Skupština HNK
0

Borcima u Hercegovini za svaki mjesec poveden u ratu naknada 5 KM

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Demobilisani borci će za svaki mjesec poveden u ratu dobivati naknade od 5 KM u Hercegovačko-neretvanskom kantonu na osnovu Izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima boraca, koju danas u Mostaru u Skupštini HNK usvajaju po hitnoj proceduri.

Ministar za pitanja boraca u HNK Oliver Soldo kaže kako će prava na naknadu ostvarivati demobilisani borci koji ove godine navršavaju 55 ili 56 godina, jer za one koji imaju navršenih 57 godina je ta naknada riješena kroz zakon na nivou Federacije BiH.

Oliver Soldo (Foto: G. Š./Klix.ba)
Oliver Soldo (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Skupština i Vlada su u budžetu za tekuću godinu osigurale 600 hiljada KM i iz tih sredstva naši borci će moći nakon današnjeg zakona ostvariti naknadu od 5 KM mjesečno. Kroz ovaj zakon smo propisali jasne procedure koje će ići preko jedinica lokalne samouprave koje će biti zadužene za prvostepena rješenja i zaprimanje zakona, a ministarstvo će uraditi reviziju tih rješenja i nadam se da će već od 1. jula ići isplata", kazao je ministar Soldo.

Ističe kako je ovim zakonom i udvostručen iznos koji će ministarstvo davati borcima za ortopedska pomagala i da su urađene tehničke izmjene koje se odnose na subvencioniranje obaveze borcima za doškolovanja i prekvalifikacije te popravke s aspekta stambenog zbrinjavanja.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Mi smo jedan od posljednjih kantona koji donosi ovaj zakon, ali bitno je da ga na kvalitetan način riješimo i naši borci će ubuduće imati pravo na egzistencijalne naknade. Nažalost, ona je 5 KM po mjesecu provedenom u ratu, tako da maksimalan iznos ove naknade može biti, ako znamo da je 55 mjeseci maksimalna mogućnost učestvovanja u ratu, oko 270 KM, a federalni prosjek je 210 KM", kaže Soldo.

Naglašava da je osigurano 600 hiljada KM za ovu godinu, što treba biti dovoljno za realizaciju, jer, kako navodi, pravo na tu naknadu bi trebalo ostvariti manje od 500 boraca u HNK, jer se radi o generaciji koja navršava 55 i 56 godina.

Šerif Špago (Foto: G. Š./Klix.ba)
Šerif Špago (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago je, referirajući se na činjenicu da naknade borcima HNK rješava među posljednjima u državi, naglasio kako u ovom kantonu uvijek ulazi oprezno u nova prava.

"Nadam se da ćemo nakon godinu izvršenih analiza smoći snage da i određena druga godišta uvedemo u pravo, da se ovoj kategoriji koja se smatra jednom od najugroženijih u FBiH omogući da veći broj njih uđe upravo, imajući u vidu da su to neka minimalna sredstva. Prema broju ljudi koji se planira uvesti do kraja godine je to 600 hiljada, na godišnjem nivou milion i 200 hiljada za 55 i 56 godište'", kazao je Špago.